Zo kies jij de juiste hardloopschoenen

Wanneer je voornemens bent om te gaan beginnen met hardlopen, dan is het belangrijk om direct te investeren in goede schoenen. Doe je dit niet, dan zul je al snel merken dat je motivatie wegzakt tot het absolute nulpunt. De reden hiervoor is, is dat de meeste mensen denken dat je ook prima kunt hardlopen op een paar sneakers. We kunnen je verzekeren dat dit alles behalve een goed idee is. Dit heeft er namelijk mee te maken dat de zool van een hardloopschoen dusdanig is ontwikkeld, dat deze de trillingen bij iedere stap die je zet voor het grootste deel absorberen. Waar een sneaker dit voor nog geen 10 procent doen, zorgt een hardloopschoen ervoor dat dit ruim 90 procent is. Je kunt je dus wel voorstellen wat dit met je lichaam doet. Om te weten hoe jij de juiste hardloopschoenen kiest, hebben we een aantal handige tips voor je.

Zorg voor de juiste maat

Het klinkt misschien heel vanzelfsprekend, maar de juiste maat is het allerbelangrijkste aan goede hardloopschoenen. Het is daarom dus ook, vooral wanneer je net begint, niet aan te raden om je schoenen online te bestellen. Mits je ze natuurlijk al in de winkel gepast hebt. Waar online je autoverzekering vergelijken natuurlijk ideaal is, geldt voor hardloopschoenen dat je ze echt even gepast en ook geprobeerd moet hebben. Wanneer je te kleine schoenen draagt, dan krijg je hier last van. Hetzelfde geldt overigens ook voor de grote schoenen. Bij de meeste speciaalzaken hebben ze daarom ook een speciale loopband staan. Hier kun je niet alleen je schoenen testen, maar kunnen ze ook direct een analyse  maken van je voet. Zo kunnen ze zien waar de drukpunten zitten en op basis daarvan passend advies geven voor een bepaald type schoen.

Wat als je te kleine schoenen draagt?

Heb je nog een paar oude hardloopschoenen in de kast liggen, dan kan het heel goed zijn dat je deze nog prima even kunt gebruiken. Toch is het wel van belang zeker te weten dat ze niet te klein zijn. Het risico wat je dan namelijk loopt, is dat je tenen tegen de voorkant van je schoen zitten, met als gevolg dat je last kunt krijgen van een drukkend gevoel. Nu is dit vaak in het begin niet meteen merkbaar, maar zul je naarmate de tijd vordert steeds meer ongemakken ervaren. Vooral wanneer je serieus wilt beginnen met hardlopen, kan dit ervoor zorgen dat je je motivatie verliest. Voordat een blaar is herstelt, kan het zo zijn dat je enige tijd verder bent. Je kunt dus maar beter direct een paar goede hardloopschoenen halen.

Budget

Alles heeft een prijs, een paar hardloopschoenen dus ook! Toch kunnen de prijzen flink verschillen van elkaar. Los van het feit dat er ook hele dure modellen zijn, kan het ook rustig een beetje minder. Wel is het belangrijk om niet te besparen op je hardloopschoenen. Het is dan beter om voor een wat goedkopere outfit te kiezen, zodat je meer geld te besteden hebt aan je schoenen. Je voeten is immers waar je het mee moet doen.

Plaats een reactie