Gezond en gevarieerd eten zorgt voor een gezond leven

Wil je gezond zijn dan is het noodzakelijk dat je gezond leeft en gezond eet. Geloof het of niet, gezond eten betekent niet dat je elke dag dezelfde groene salade eet. Om de juiste vitaminen, mineralen en voedingsstoffen binnen te krijgen moet je juist variatie in de keuken brengen. Hoe je zorgt voor variatie lees je hier.

Video: Duurzaam & Gezond eten met de Schijf van Vijf

Duurzaam & Gezond eten met de Schijf van Vijf | Voedingscentrum

Schijf van vijf

Je hebt er vast wel eens van gehoord, de Schijf van vijf. Deze schijf wordt al jaren gebruikt om mensen te helpen bij het kiezen van gezonde voedingsmiddelen voor hun maaltijden. Houd je je aan de schijf van vijf dan krijg je alle voedingsmiddelen binnen die je nodig hebt.

De schijf van vijf

  • Vis, vlees, peulvruchten, ei, noten en zuivel
  • Brood, graan- aardappelproducten
  • Groeten en fruit
  • Dranken zonder suikers
  • smeer- en bereidingsvetten

Vis, vlees, peulvruchten, ei, noten en zuivel

Het is aan te raden om per week maximaal 500 gram vlees te eten en 300 gram rood vlees. Probeer ook af te wisselen met vis, of plantaardige producten zoals noten en peulvruchten.

Brood, graan- aardappelproducten

Brood en graanproducten zitten vol vezels, eiwitten, B-vitamines en ijzer. Per dag wordt aangeraden om 3 volkorenboterhammen te eten of 2 opscheplepels volkorengranen.

Groeten en fruit

Het wordt aangeraden om 250 gram groente per dag te eten en 2 stuks fruit. Het grootste deel van je maaltijden zou moeten bestaan uit groenten en fruit omdat er de meeste vitaminen en mineralen in zitten.

Dranken zonder suikers

Het drinken van suikerhoudende dranken zoals frisdrank, sappen en smoothies is heel ongezond. In één drankje zit vaak meer suiker dan je per dag nodig hebt. Kies liever voor water of thee. Drink dagelijks zo´n 1,5 tot 2 liter.

Smeer- en bereidingsvetten

Het is misschien vreemd dat er ook vetten in de schijf van vijf staan, maar feit is dat je hier maar weinig van nodig hebt en niet alle vetten passen in de schijf van vijf. Smeerboter, vloeibare margarine en plantaardige oliën kun je met mate gebruiken. Maar frituurvet, harde margarine en roomboter staan niet in de schijf van vijf.

Geniet en kies gezond

Het is niet alleen voor je gezondheid belangrijk om variatie in de keuken aan te brengen, maar het is ook lekker. Je kunt uit heel veel verschillende voedsel kiezen en daar een heerlijke maaltijd mee bereiden. Gezond eten kan namelijk ook gewoon lekker zijn. We raden dan ook aan om meerdere recepten en voedingsmiddelen te proberen om te ontdekken wat je echt lekker vindt en te blijven variëren.

Plaats een reactie