Beste fitness vloeren en vloerbescherming

Veel mensen vinden het hartstikke leuk om te sporten, maar niet iedereen vindt de sportschool even leuk. Een sportschool is niet alleen duur, maar vaak ook druk en je kan het gevoel hebben dat anderen naar je kijken. Wil je ongestoord sporten op je eigen niveau en wanneer jij dat wil, dan kun je het beste gewoon lekker thuis sporten. 

Sport je regelmatig dan zul je merken dat de vloer waarop je sport heel belangrijk is. Houd je van krachttraining dan is het prettig dat je visgraat pvc-vloer tegen een stootje kan, maar voor dansen is het juist fijn dat je vloer een beetje glad is. 

Lees snel verder en ontdek wat de beste fitness vloeren en vloerbescherming zijn voor jouw huis.

Wat is een fitness vloer?

Voordat we bespreken wat de beste fitness vloeren en vloerbescherming zijn, is het handig om te weten wat een fitness vloer eigenlijk is. Een fitness vloer is kortgezegd de vloer die je over een ondervloer legt om de vloer en jezelf te beschermen. In de meeste gevallen gaat het hierbij om rubber tegels of vloermatten. Fitness vloeren zijn er in allerlei soorten en prijsklassen. De sportschool zal kiezen voor een zeer goede kwaliteit en dikte, voor in huis kun je kiezen voor een wat meer budgetvriendelijke optie.

Waarom een fitness vloer en vloerbescherming 

Er zijn een aantal redenen om te kiezen voor een fitness vloer en vloerbescherming in je home gym. Enerzijds zal een fitness vloer je ondervloer beschermen en anderzijds helpt het jou om beter en veiliger te kunnen sporten (onderzoek). Dit zijn een aantal redenen waarom je het beste een fitness vloer en vloerbescherming kunt gebruiken.  

Bescherming

Een van de belangrijkste redenen om een fitness vloer of vloerbescherming te plaatsen is om de ondervloer te beschermen. Maak je tijdens het sporten gebruik van kettlebells, barbells, of halters dan is de kans groot dat ze een keer op de grond vallen of te hard neerkomen. Heb je geen fitness vloer of vloerbescherming dan kan dat voor een flinke deuk of schade aan je ondervloer zorgen. 

Wil je een kamer inrichten als homegym dan is het belangrijk dat je de juiste ondervloer kiest. Niet alleen is het noodzakelijk dat je ondervloer recht is, maar sommige materialen zijn ook beter dan anderen. Het is bijvoorbeeld niet verstandig om een tegelvloer als ondervloer te gebruiken. Ondanks de bescherming kan deze vloer gaan scheuren. Je kunt beter kiezen voor een laminaatvloer of PVC vloer, zoals een Visgraat laminaat of PVC visgraat. 

Demping

Het is heel gezond om te sporten. Het zorgt er onder andere voor dat je spieren en gewrichten soepel blijven, maar ook dat je beter in je vel komt te zitten. Ondanks dat sporten hartstikke goed is voor je kan het ook een behoorlijke belasting zijn op je gewrichten. 

Doe je jumping jacks op een harde betonnen vloer dan zal dat een behoorlijke impact hebben op je lichaam, maar doe je dat op een zachte dempende vloer dan zullen je knieĆ«n en andere gewrichten gespaard worden. Een fitnessvloer en vloerbescherming kunnen ervoor zorgen dat klappen beter worden opgevangen en je minder kans op blessures krijgt. 

Grip 

Voor veel sporten is grip belangrijk. Wil je bijvoorbeeld je persoonlijke record planken verbeteren dan zal dat lastig gaan op een gladde vloer. Je kunt nog zo sterk zijn, maar als je voeten wegglijden kun je dat persoonlijke record wel vergeten. 

Houd je van krachttraining dan is het nog belangrijker dat je grip hebt. Ben je een hip trust aan het doen met een barbell van 100 kg en je voeten glijden onder je lichaam vandaan dan kan dat voor een flinke klap en blessures zorgen. 

Dat gezegd hebbende zijn er ook sporten waarbij het juist fijn is dat je minder weerstand hebt. Denk hierbij aan dansen en Zumba. Als de vloer gladder is kun je makkelijker draaien en schuiven. Een mooi visgraat laminaat of PVC-visgraat is voor deze sporten prima. 

Geluid 

Als je lekker actief bezig bent dan zal dat waarschijnlijk geluid maken en zorgen voor trillingen. Dat is bijvoorbeeld het geval als je jumping jacks of burpees doet, maar ook als je krachttraining doet en de gewichten neer laat komen, of laat vallen. 

Het is niet echt prettig om tijdens het sporten op een trillende ondergrond te staan die geluid maakt, maar waarschijnlijk hebben je huisgenoten en buren er nog meer last van. Om te voorkomen dat je je elke keer bezwaard voelt om je favoriete sport te beoefenen kun je het beste een fitness vloer of vloerbescherming leggen.

De beste fitness vloeren en vloerbescherming

Nu we weten waarom een fitness vloer en vloerbescherming zo belangrijk is kunnen we kijken naar de beste fitness vloeren en vloerbescherming voor jouw gym.

Fitness tegels 

De beste manier om je vloer te beschermen is door het gebruik van fitnesstegels. Deze dikke vierkante tegels zijn gemaakt van PVC of rubber. PVC is over het algemeen iets harder dan rubber. Houd je niet van de geur van rubber dan kun je het beste kiezen voor PVC. 

Fitness tegels zijn verkrijgbaar als vierkante tegel, of tegels die in elkaar grijpen als een soort puzzel. Voor een fitnessruimte in huis kun je het beste kiezen voor puzzeltegels omdat je die eenvoudig kunt plaatsen en verwijderen. Vierkante tegels moeten namelijk worden vastgelijmd. 

Je kunt fitnesstegels tegenwoordig op heel veel plekken kopen zoals bij de bouwmarkt, maar ook online. Tijdens het zoeken van de beste fitness vloeren en bescherming kom je misschien ook tegels tegen die gemaakt zijn van foam. Deze zijn vaak een stuk goedkoper, maar helaas minder geschikt voor krachttraining of cardio. Deze tegels bieden meer vering waardoor je minder stabiel staat.

Sportvloeren op rol

Een andere optie is om te kiezen voor een sportvloer op rol. Het handige hieraan is dat je niet allerlei losse tegels hoeft te passen en meten, en bovendien ziet het er iets netter uit. Een nadeel aan een sportvloer op rol is dat ze een stuk dunner zijn dan fitness tegels. Een fitness tegel heeft meestal een dikte tussen de 1,5 cm en 3 cm. Bij een sportvloer op rol is de maximale dikte 1,5 cm. 

Een dikte tot 1,5 cm is prima voor low-impact sporten. Voor krachttrainingen interval training kun je beter kiezen voor een dikkere fitnesstegel.  

Plaats een reactie