Het belang van voldoende beweging

We worden ons er met elkaar steeds meer van bewust dan naast gezonde en gevarieerde voeding ook voldoende beweging essentieel is voor zowel lichaam als geest. Toch zien we nog te vaak, dat het voor velen een hele uitdaging is, om die dagelijkse 30 minuten beweging te halen. Het belang en vooral de invloed van voldoende beweging voor ons lichaam is essentieel. Zo bevordert het ons prestaties op ons werk, maar verkleint het ook de kans op vervelende ziektes. Het versterkt ons immuunsysteem, wat vervolgens weer een positieve uitwerking heeft op ons brein.

Waarom is bewegen zo belangrijk?

Vooral wanneer je veel stil zit, is het extra belangrijk voldoende te bewegen. Mensen met een kantoorbaan zitten doorgaans gedurende de hele dag uren achter elkaar op zijn of haar bureaustoel. De enige beweging welke ze vaak overdag krijgen, zijn de korte stukjes naar het koffiezetapparaat of de printer. Uiteraard hoef je niet iedere dag achter je bureau een volledige workout te doen, maar af en toe van je plek af is wel aan te raden.

Vaak houden we ons vast aan de gedachten dat we geen tijd hebben om te bewegen, maar heb je er wel eens aan gedacht om iedere middag tijdens de pauze een half uur te gaan wandelen? Dit is zowel goed voor je lichaam, maar ook voor je hoofd. Zo kun je even je gedachten laten gaan en zorg je direct voor je dagelijkse beweging. Zorg er overigens, wanneer je alleen gaat wandelen wel voor dat je goed bereikbaar bent. Zelfs met de goedkoopste sim only kun je eenvoudig vanaf iedere plek bellen of appen.

Verminder je kans op ziektes

Naast dat beweging een positieve uitwerking heeft op zowel lichaam als geest, zorgt het er ook voor dat je de kans verkleint op vervelende ziektes. Veel voorkomende ziektes die we kunnen voorkomen door voldoende beweging, dan zijn hart- en vaatziektes. Door voldoende te bewegen blijft ons lichaam in een goede conditie, iets wat vooral op oudere leeftijd steeds belangrijker wordt.

Voldoende bewegen kan de kans op hart- en vaatziekten 20 tot 30% verlagen. De bloeddruk verlaagt, waardoor de kans op bijvoorbeeld een hartinfarct of beroerte kleiner is.

Hartstichting.nl

Door te bewegen, maken we niet alleen onze spieren en botten een stuk sterker, maar zorgen we er ook voor dat de longinhoud en ook bloedsomloop worden getraind. Op deze manier voorkom je, dat je op late leeftijd lichamelijk een stuk sneller achteruit gaat. Dus beweeg jij nog niet of niet voldoende? Ga dan eens een aantal keren per week hardlopen. Je zult merken dat jij je niet alleen lichamelijk een stuk fitter voelt, maar ook tussen je oren.

Bewegen is ontspanning

Na inspanning, geldt ontspanning! Wanneer je frequent sport, dan zul je merken dat dit niet alleen stress verlagend werkt, maar ook een positieve uitwerking heeft op je nachtrust. Vooral wanneer je een drukke baan hebt, is het belangrijk voldoende te beweging en te zorgen voor gezonde voeding. Beweging zorgt er namelijk voor dat je lichaam endorfine aanmaakt.

Dit is een stof in de hersenenen die ook wel het ‘gelukshormoon’ wordt genoemd. Dus door te sporten voel jij je een stuk vrolijker, slaap je beter, wat ervoor zorgt dat je uitgerust wakker wordt en dus beter presteert. Dus waar wacht je nog op, trek je sportkleding aan en ga aan de slag! Want je zult al na een aantal dagen merken, dat jij je een stuk fitter voelt.

Plaats een reactie