Het belang van goede hardloopschoenen

Voor wie wel eens een eindje heeft hardgelopen op een paar hardloopschoenen, die je ook in het dagelijks leven draag, kan vast en zeker beamen dat dit geen verstandige keuze is. Nu zal het, wanneer je ervoor kiest rondjes te gaat lopen om een voetbalveld minder heftig zijn, dan wanneer je direct het hard asfalt betreed. Toch is het, vooral wanneer je net begint essentieel om te gaan hardlopen met daarvoor bestemd schoeisel. Dit heeft ermee te maken, dat wanneer je gaat hardlopen, je enkels, knieƫn en ook rug bij iedere stap die je zet een trillen moeten opvangen. Wanneer je dan kiest voor een goede schoen, dan zal je merken dat dit een stuk soepeler loopt.

Juiste maat hardloopschoenen

Wanneer je wilt beginnen met hardlopen, dan is een goede outfit essentieel. Voor vrouwen is het aan te raden, te investeren in een paar goede schoenen. Heb je zooltjes nodig, dan worden deze wellicht vergoed door je zorgverzekering. Daarnaast zul je als vrouw ook merken, dat wanneer jij tijdens het hardlopen een sport-bh draagt, dit een stuk comfortabeler zit dan een normale bh. Ook het dragen van een goede broek en bijpassend shirt is belangrijk voor optimaal comfort.

Zowel je broek als shirt moeten niet te strak zitten, maar wel goed aansluiten. Bij voorkeur goed ademend en met ruimte voor eventueel een bidon of telefoon. De optimale schoen die goed aan te sluiten, maar absoluut niet te strak te zitten. Een drukkend gevoel of eventuele wrijving komt het comfort niet ten goede. Het is dus raadzaam je voeten te laten opmeten door een specialist, zo weet je zeker dat je kiest voor het schoeisel dan bij jouw voeten past.

Te kleine hardloopschoenen

Het wil om wat voor reden dan ook wel eens voorkomen, dat je schoenen wanneer je wilt gaan hardlopen ineens niet meer passen. Vooral bij kinderen, die in de groei zitten wil het wel eens voorkomen, dan de schoenen na verloop van tijd niet meer prettig zitten. Ook zien we, dat er bij een beginnende hardloper een paar hardloopschoenen wordt overgenomen van vrienden of familie, die toevallig dezelfde maat hebben.

Dit is natuurlijk ontzettend nobel, maar of het verstandig is, dat is een tweede. Wanneer je gaat hardlopen gaat en je schoenen zitten te strak, dan zal het plezier je snel vergaan. Je tenen zullen namelijk strak tegen de voorkant van je schoen zitten, wat op lange termijn zal zorgen voor zwarte en zelfs teennagels die loslaten. Zorg er dus altijd voor, dat je kiest voor een schoen die prettig en comfortabel zit.

Kosten

De kosten voor een goede hardloopschoen kunnen nogal uiteenlopen. Toch is het belangrijk hier niet op te besparen. De gemiddelde prijs van een goede hardloopschoen ligt zo rond de 100 euro. Je vindt ze uiteraard ook duurder, maar ook goedkoper. Wel is het belangrijk niet te bezuinigen op je hardloopschoenen. Je kunt beter een paar euro meer uitgeven aan je hardloopschoenen dan aan een sportlegging, shirt of duur sporthorloge. Je voeten krijgen immers het meeste te verduren tijdens een rondje hardlopen. Wees je hier dus bewust van en zorg voor goed schoeisel.

Plaats een reactie