Stoppen met de pil

Als je geen kinderen wil of er voorlopig nog niet aan toe bent kun je kiezen uit verschillende manieren van anticonceptie. Een van de meest gebruikte methodes is de anticonceptiepil ook wel ‘de pil’ genoemd. Als je in de toekomst toch besluit dat je kinderen wil dan kun je stoppen met de pil. Je moet hierbij wel rekening houden met een aantal dingen. Lees er hier alles over.

Kun je zomaar stoppen met de pil?

Je vraagt je misschien af of je zomaar kunt stoppen met de pil. Het antwoord is simpel ‘ja dat kan’. Je kunt op elk moment stoppen met de pil ongeacht je cyclus. Je hoeft dus niet te wachten tot het einde van de strip om te stoppen.

Houdt er wel rekening mee dat je niet meer beschermd bent tegen zwangerschap zodra je met de pil stopt. Daarbij is de kans groot dat je doorbraakbloedingen krijgt. Het is dus belangrijk om goed na te denken voor je stopt met de pil en goed te plannen wanneer je dit doet.

Wil je stoppen met de pil omdat je niet tevreden bent over deze anticonceptiemethode dan is het goed om alvast te bedenken wat voor andere anticonceptiemethode je gaat gebruiken. Hierover later meer.

Video: Bijwerkingen door de pil?

BIJWERKINGEN door de pil?! | De waarheid over DE PIL

Klachten bij stoppen met de pil

Als je ermee stopt moet je lijf weer flink wennen. Je lichaam zal weer meer hormonen aan gaan maken. De veranderingen kunnen zorgen voor lichamelijke klachten. Stoppen heeft voor elke vrouw andere gevolgen, de een heeft er helemaal geen last van en de andere ervaart juist wel klachten. Dit zijn een aantal van de klachten waar je mee te maken kunt krijgen:

  • Pijn aan de buik
  • Hoofdpijn
  • Acne of puistjes
  • Schommeling in het gewicht
  • Buikpijn
  • Zere borsten
  • Uitblijvende of onregelmatige menstruatie
  • Wisselingen in stemming
  • Misselijkheid
  • Pijnlijke borsten

Voordelen stoppen met de pil

Stoppen heeft naast zijn nadelen ook zo zijn voordelen. We zetten ze hier op een rijtje.

  • Normale hormoonhuishouding – Na verloop van tijd wordt je hormoonhuishouding weer zoals voordat ze de pil slikten.
  • Geen stemmingswisselingen – Veel vrouwen krijgen last van stemmingswisselingen als ze de pil slikken. Dit is voor veel mensen een belangrijke reden om te stoppen met het slikken van de pil want als je eenmaal gestopt bent komt er meestal een einde aan de stemmingswisselingen.
  • Verhoogd libido – door de hormonen gaat je libido omhoog. Als je stopt komt je libido in de loop van de tijd weer terug.
  • Je valt af – Door de afname van hormonen in je lichaam zul je waarschijnlijk een paar kilootjes afvallen.
  • Minder migraineklachten – Bij veel vrouwen nemen hoofdpijnklachten en migraine af als ze stoppen met de pil.
  • Een beter humeur – Tijdens het slikken ervaren veel vrouwen dat ze gewoonweg niet zo happy zijn. Als je stopt met de pil kan dit langzaam weer terugkomen.

Zwangerschap en stoppen met de pil

In principe kun je direct nadat je stopt zwanger worden, maar over het algemeen wordt gezegd dat het minimaal 7 dagen duurt voordat je zwanger kan worden. Tijdens het slikken heb je aan het einde van de maand doorbraakbloedingen, deze bloedingen zijn niet hetzelfde als een menstruatie. Nadat je stopt zal het even duren voordat de eisprong weer op gang komt en voordat je weer normaal ongesteld wordt.

Pas als je menstruatiecyclus weer teruggekeerd is naar normaal kun je weer zwanger worden. In de meeste gevallen is dit al binnen een paar maanden, maar het kan soms wel tot een jaar duren.

Tips om zwanger te worden

Stoppen ermee is de eerste stap op weg naar zwangerschap. Er zijn nog meer dingen die je kunt doen om je lichaam te helpen eerder zwanger te worden. Hier een aantal tips

Tip 1: Slik foliumzuur

Foliumzuur is zeer belangrijk voor de ontwikkeling van het ongeboren kind. Het is dan ook aan te raden dit al te slikken voordat je zwanger bent. Hierdoor weet je zeker dat je ongeboren kindje alle stoffen krijgt die het nodig heeft als het eenmaal zover is.

Tip 2: Blijf bewegen

Het is voor je gezondheid heel belangrijk om te bewegen. Zorg dat je dat blijft doen als je zwanger wil worden. En ook als je eenmaal zwanger bent is het belangrijk om niet helemaal te stoppen met bewegen. Overdag is echter niet goed, zowel voor als tijdens de zwangerschap.

Tip 3: Eet gezond

Gezond en afwisselend eten is belangrijk voor een gezond leven. Door gezond te eten krijg je de juiste vitaminen en mineralen binnen. Daarbij kan overgewicht of ondergewicht ervoor zorgen dat zwanger worden bemoeilijkt wordt.

Tip 4: Zorg dat je weet wanneer je vruchtbaar bent

Je kunt tegenwoordig eenvoudig controleren wanneer je meest vruchtbare dagen zijn door een ovulatietest te doen,

Andere anticonceptie

Veel vrouwen gebruiken de pil als anticonceptie, maar niet alle vrouwen zijn er tevreden over. Het kan voor lichamelijke ongemakken zorgen. Daarom gaan steeds meer vrouwen op zoek naar een alternatief. Maar wat zijn die alternatieven? We zetten het voor je op een rijtje:

Condoom

Het condoom is een anticonceptiemiddel dat de minste bijwerkingen heeft van allemaal. Alleen als je overgevoelig of allergisch voor latex bent kun je hier last van krijgen. Het enige nadeel is dat het condoom kan scheuren of af kan glijden. Bovendien wordt het in het heetst van de strijd nog wel eens vergeten.

Sterilisatie

Je kunt ervoor kiezen om je te laten steriliseren. Deze vorm is echter definitief waardoor het meestal alleen gebruikt wordt als je zeker weet dat je geen kinderen meer wil.

Spiraaltje

Er zijn twee soorten spiraaltjes, die met en zonder hormonen. Het spiraaltje met hormonen is het veiligste van beide spiraaltjes, maar die zonder hormonen is prettiger voor vrouwen die juist af wilden van de hormonen.

Prikpil

De prikpil hoef je maar één keer in de drie maanden te laten zetten. Het nadeel is echter dat je nog steeds hormonen toegediend krijgt. Een groot voordeel is wel dat je de pil niet kunt vergeten.

1 gedachte over “Stoppen met de pil”

Plaats een reactie