Hoe krijg je witte tanden?

We willen allemaal wel een stralende witte glimlach maar helaas is het niet voor iedereen weggelegd. Hoe wit je tanden ooit ook waren, in de loop van de jaren zullen je scheve tanden verkleuren. Verkleuringen ontstaan door het drinken van thee en koffie of roken. Maar ook aanleg en andere aspecten spelen een rol. Hoe je jouw tanden weer wit en recht krijgt, lees je hier. 

Hoe ontstaan verkleurde tanden

Tanden zijn nooit helemaal wit, maar door het eten van bepaalde voedingsmiddelen kan de kleur nog donkerder worden waardoor ze geel of zelfs bruin kunnen worden. Er zijn nog een aantal andere redenen die een rol spelen bij de verkleuren. We zetten ze hier voor je op een rijtje: 

  • Aanleg – Sommige mensen hebben nou eenmaal gelere tanden. Vaak zie je dat ook hun ouders en broers of zussen meer verkleuring hebben dan anderen. Ben je jong en merk je dat veel familieleden hier last van hebben dan is de kans groot dat jij er ook mee te maken krijgt. 
  • Leeftijd – Je kunt er niet omheen, hoe ouder je wordt des te groter de kans dat je tanden geel worden. Je tanden hebben veel te verduren van invloeden van buitenaf en dat zul je in de loop van de jaren merken. 
  • Voeding – Een van de belangrijkste reden voor tandverkleuring is voeding. Een van de stoffen die vaak verantwoordelijk is voor verkleuring is tannine. Dit stofje zit onder andere in bessen, thee en rode wijn en laat een laagje achter op je tanden dat in je tandglazuur trekt. Andere voedingsmiddelen die berucht zijn voor het verkleuren zijn cola en koffie. 
  • Roken – De nicotine die vrijkomt bij roken is geelgekleurd. Bij veel rokers zie je die aanslag dan ook niet alleen op de tanden, maar ook op de vingers en zelfs in de woning. 

Hoe krijg je weer witte tanden

Verkleurde tanden worden door veel mensen gezien als onaantrekkelijk, daarom willen veel mensen er alles aan doen om hun tanden weer wit te krijgen. Er zijn verschillende methodes om dit te bereiken. Niet alleen kun je bepaalde tandpasta’s gebruiken, je kunt er ook voor naar de tandarts en zelf een aantal huis-tuin- en keukenmiddeltjes proberen. 

Wittere tanden met natuurlijke methodes

Laten we beginnen met de natuurlijke methodes die je thuis kunt uitvoeren met middeltjes die je vaak al in huis hebt. Hier een aantal manieren die je uit kunt proberen. 

1. Olie pulling

Olie pulling is een eeuwenoude methode uit Azië waarbij je olie gebruikt om je mondhygiëne te verbeteren. De meeste mensen gebruiken voor deze methode kokosolie. In kokosolie zitten namelijk bepaalde stoffen die bacteriën doden. 

Het wordt met name gebruikt om de mond gezond te houden en tandplak te voorkomen. Bovendien wordt algemeen aangenomen dat het een klein beetje helpt tegen witte tanden. Maar het is geen wondermiddel ervoor. Feit is wel dat je gebit gezond blijft en je glazuur wordt niet beschadigd.

Hoe het werkt

Gebruik 1 eetlepel kokosolie om door je mond te bewegen. Probeer de olie door de spleetjes tussen je tanden te drukken gedurende 15 tot 20 minuten. Daarna spuug je de olie uit. 

2. Bakpoeder

Bakpoeder heeft natuurlijke eigenschappen die tanden bleken, daarom wordt het ook vaak gebruikt in tandpasta’s. Door regelmatig te poetsen met bakpoeder zullen je tanden in de loop van de tijd witter worden. 

Bakpoeder is ook een beetje stroef waardoor het als het ware de vlekken afpoetst. Daarbij is bakpoeder een middel dat zorgt dat bacteriën niet makkelijk kunnen vermeerderen. 

Hoe het werkt

Meng 1 theelepel bakpoeder en 2 theelepels water tot een mengsel en poets hier mee. Het is aan te raden dit een paar keer per week te doen. 

Tandpasta’s 

Om je tanden weer witter te krijgen kun je ook kiezen voor zogenaamde whitening tandpasta’s. In deze tandpasta’s zit meestal een soort schuurmiddel zoals zuiveringszout (natriumcarbonaat) waarmee je de vlekken eraf schrobt. Hiermee polijst je ze als het ware en verwijder je vlekken. 

Langdurig en veelvuldig gebruik van dergelijke tandpasta’s kan ervoor zorgen dat je tandglazuur beschadigd, waardoor vlekken sneller terugkomen en je tanden meer gevoelig zijn voor cariës. 

Behandeling bij de tandarts

In veel gevallen is het verstandig om dingen aan de tandheelkundigen over te laten. Ook in dit geval is dat zo. Tandartsen kunnen de meest effectieve en veilige methodes toepassen om jouw tanden weer wit te krijgen. 

De snelste manier om tanden te laten bleken is met waterstofperoxide. Je kunt hiervoor zelf een bleekkit kopen bij de drogist, maar die mogen maar 0,1% peroxide bevatten. Tandartsen kunnen ze bleken met tot wel 6% peroxide gebruiken, zolang ze dit op de juiste manier doen. Een tandenbleekbehandeling bij de tandarts is een snelle en veilige manier om weer een stralende glimlach te krijgen. 

Hou houd je tanden wit

Nu we besproken hebben hoe je ze weer wit kunt krijgen, is het belangrijk dat je ook weet hoe je dat zo houdt. We zetten het voor je op een rijtje:

1. Poetsen

Wil je ze mooi wit houden dan is het heel belangrijk dat je regelmatig poetst. Niet alleen moet je vaak poetsen, maar je moet ook lang en goed poetsen. Zorg dat je na elke maaltijd minimaal een paar minuten poetst. 

2. Stop met roken

Roken zorgt er heel snel voor dat je tanden weer geel wordt. Wil je nu echt voor eens en voor altijd af van gele tanden dan is dit het moment om te stoppen.

3. Let op wat je eet

We hebben eerder al besproken dat voedingsmiddelen met tannine, koffie en cola kunnen zorgen voor verkleuring. Houdt hier bij het eten en drinken rekening mee of poets direct na het eten van deze voedingsmiddelen. Het is ook belangrijk dat je weet dat bepaalde medicijnen zoals antibiotica kunnen zorgen voor verkleuring. 

4. Ga elk half jaar naar de tandarts

Ben jij net als vele andere niet zo dol op de tandarts en sla je daarom nog wel eens een keertje over dan is het tijd daar mee te stoppen. Om te zorgen dat je gebit gezond en schoon blijft, is het verstandig om elk half jaar naar de tandarts te gaan zodat het goed gereinigd kan worden. 

Jouw tanden kunnen weer wit worden

Zoals we hebben laten zien zijn er meer dan genoeg manieren waarop je ze weer wit kunt maken en dit ook zo kunt houden. Wil je het eerst zelf proberen dan kan dat met de natuurlijke methodes die we hebben beschreven, maar deze methodes zijn niet zo effectief als methodes met chemische middelen. Kies je wel voor chemische middelen dan kun je het beste kiezen voor een behandeling bij een tandarts. Die zullen je op een veilige en efficiënte manier helpen ze weer mooi stralend wit te maken. 

Plaats een reactie