Deze spieren train je met hardlopen

Wanneer je traint, worden verschillende spieren aangespannen, afhankelijk van de activiteit. Maar welke specifieke spieren worden door hardlopen aangesproken? Ben je benieuwd naar het antwoord op deze vraag lees dan snel verder om erachter te komen.

Spieren trainen? Gids opbouwen spieren voor hardlopen

Honderden spieren

Tijdens het hardlopen komen honderden spieren samen om je lichaam in beweging te brengen. Maar sommige spieren zijn belangrijker om hard te lopen dan anderen en worden dan ook meer getraind, hier een overzicht:

Bilspieren

De bilspieren zijn cruciaal voor hardlopen. Je bilspieren bieden stabiliteit en kracht aan je heupen en zorgen ervoor dat je vooruit komt. Sterke bilspieren helpen je sneller te rennen en krachtiger te worden als hardloper. 

Quadriceps

De quadriceps zijn de spieren op je bovenbenen waarmee je voorwaarts kunt bewegen. De voortstuwing begint bij je quadriceps en gaat daarna over naar je hamstrings.

Heupflexors

Heupflexors bevinden zich aan de bovenkant van je benen of dijen. Ze zorgen ervoor dat je kunt buigen, draaien, buigen en bewegen. 

Hamstrings

Je hamstrings zijn nodig om je benen te kunnen strekken voor de afzet tijdens het hardlopen. Ook helpen de hamstrings om je knie gebogen te houden. 

Buikspieren

Je diepe buikspieren, die vaak over het hoofd worden gezien, helpen je om een sterke houding en vorm te behouden tijdens het hardlopen. 

Kuitspieren

Je kuiten zijn essentieel voor de afzetfase van het hardlopen. Bij elke stap die je zet, helpen je kuiten om je voort te bewegen.

Je hart

Je hart is de belangrijkste spier in je lichaam. Zonder je hart dat bloed door je lichaam pompt, houdt het leven op te bestaan. Na een tijdje hardlopen worden de spieren van je hart sterker. Het resultaat is dat je hart efficiënter begint te pompen. Dit is de reden waarom sporten cruciaal is voor een goed en gezond hart.

Net als elke andere spier heeft je hart van tijd tot tijd een pauze nodig. Daarom doen we verschillende soorten trainingen en nemen we rustdagen. Het verklaart ook waarom het belangrijk is om te rusten als je ziek bent.

De perfecte harmonie

Zoals je misschien al vermoedde, doe je tijdens hardlopen een beroep op veel meer spieren dan je aanvankelijk dacht. Dit is een van de redenen waarom het voor hardlopers vaak goed is om aan een bepaalde vorm van krachttraining te doen om je spieren in goede vorm te houden. Bovendien laat het zien waarom een warming-up zo cruciaal is. 

Je vertrouwt erop dat je spieren in perfecte harmonie samenwerken om je lichaam door de meest perfecte work-out te loodsen. Of je nu een marathon loopt, een rondje door het dorp rent of in training bent, je spieren zijn elke keer hard aan het werk als je rent.

Plaats een reactie