Hoe kies jij het beste sporthorloge?

Hedendaags zijn er enorm veel verschillende sporthorloges verkrijgbaar. Zo zijn er ook veel horloges verkrijgbaar die zich specialiseren in specifieke sporten. Hardloophorloges zijn hier een voorbeeld van. Het maakt niet uit of je een beginnende of gevorderde hardloper bent, want zo’n horloge kan je helpen met het verbeteren van je prestaties tijdens het hardlopen.

Waar moet je op letten?

De belangrijkste functie van ieder sporthorloge is dat het GPS bezit. Dit zorgt er namelijk voor dat je kan zien hoe hard je gaat en waar je loopt, dus dan kan je een stuk concreter je prestaties monitoren. Daarnaast is ook een hartslagmeter van groot belang. Ervaren hardlopers trainen namelijk in specifieke hartslagzones. Dus door scherp te letten op je hartslag kan je deze manier van trainen gemakkelijk overnemen. De laatste meter die erg belangrijk is bij een hardloophorloge is de VO2Max. Dat is het maximale zuurstofopnamevermogen.

De 7 eigenschappen

Volgens experts zijn er zeven bepalende factoren om rekening mee te houden als je begint na te denken over de aankoop van een sporthorloge. Deze zeven factoren helpen je met het bepalen van de beste prijs kwaliteit verhouding voor jouw wensen. Neem ze rustig door en maak een lijstje voor jezelf van de volgende punten.

De GPS Sensor

Alle sporthorloges van deze tijd bezitten een GPS Sensor. Horloges waarbij een GPS Sensor ontbreekt, worden eerder activity trackers genoemd. GPS staat voor Global Positioning System en helpt je nauwkeurig je locatie te bepalen door locatie gegevens te verzenden en te interpreteren. Via een berekening kan de GPS dan jouw precieze locatie bepalen.

Dankzij enorme technische vooruitgang zitten er tegenwoordig nog meer functies in de alsmaar krimpende hardloophorloges verstopt. Zo kunnen hardloophorloges tegenwoordig ook snelheid, loopritme en de afgelegde route vastleggen.

De hartslagmeter

Via een hartslagmeter kan je zien hoe intens een training voor jou is. Daarnaast kan je zien hoe snel je hersteld van de training. Door een hartslagmeter te dragen, ben je veiliger aan het sporten en kan je je trainingsprestaties extreem verbeteren. Daarnaast kan je nauwlettend in de gaten houden dat je jezelf niet overbelast.

De meeste sporthorloges hebben een groen knipperend licht. Het groene licht wordt geabsorbeerd door het bloed van de mens, en vervolgens weerkaatst het een rood licht. Een sensor die naast het groene lichtje gepositioneerd is, vangt deze weerkaatsing op en berekent hieruit een hartslag per minuut. Toch weer een erg ingenieuze manier om zoiets te meten.

Slaapmonitor

Deze functie kan je uitgebreide informatie geven over het slaapgedrag van de gebruiker. Zo laat het zien hoe lang je in je diepe slaap zit, maar ook hoelang je in je lichtere slaapfase zit. Daarnaast meet het horloge wanneer je wakker bent geworden. Aan de hand van deze gegevens kan het horloge zelfs de kwaliteit van je slaap berekenen.

Het horloge meet lichaamsbewegingen, slaapfases zoals diepe, lichte en REM, het aantal uur, het hartritme van de gebruiker en zelfs het gesnurk. De geluidssensor kan aan het begin misschien confronterend zijn, maar het is wel erg handig om gericht te werken aan een snurkprobleem.

Calorieën teller

Het tellen van calorieën kan nuttig zijn om een beeld te krijgen van hoeveel je er per dag inneemt. Zeker in combinatie met het verbranden ervan, krijg je meer inzicht in wat je dagelijks binnen moet krijgen. Het is niet alleen handig bij afvallen of bij het opbouwen van spiermassa, maar het is ook een automatische ondersteuning om het voedingspatroon te verbeteren.

Het sporthorloge houdt bij hoeveel calorieën je verbrandt aan de hand van hoeveel je beweegt of je hartslag. Tevens zijn er ook horloges die je de optie bieden om zelf je calorie inname in te voeren en zo nog preciezer te meten wat je nou inneemt op dagelijkse basis.

Muziek bedienen vanaf je horloge

De meeste horloges hebben deze functie al grotendeels als standaardfunctie opgenomen in hun assortiment, maar het is toch belangrijk om even te controleren. Het sporthorloge kan namelijk als verlengstuk gebruikt worden van de smartphone van de gebruiker. Zo kan je met enkel je sporthorloge verbinding maken met je draadloze headset of oortjes om daar muziek op af te spelen. Ideaal als je je telefoon liever in je kluisje laat of thuis tijdens het sporten.

De welbekende stappenteller

Iedereen kent het principe ondertussen wel, en ook bijna alle sporthorloges zullen deze functie reeds geïmplementeerd hebben. Het tellen van stappen. Door te kijken naar de beweging van de arm van de gebruiker kan het horloge berekenen hoe de benen bewegen. Zo kan het horloge aardig concreet inschatten hoeveel stappen er gezet worden. Daarnaast kan deze functie nog preciezer worden in samenwerking met de GPS Sensor.

De smartphone functies

Sporthorloges worden steeds meer gebruikt om de functionaliteiten van de smartphone te integreren. Zo kan je reageren op Sms-berichten, maar kan dat tegenwoordig ook op whatsappjes. Daarnaast kan je ermee bellen, YouTube pauzeren en zelfs je telefoon zoeken met het horloge. Daarom is het  erg interessant om per horloge goed te kijken welke functionaliteiten dit horloge aanbiedt en of deze ook compatibel zijn met jouw telefoon.

De Garmin Forerunner 45

Een voorbeeld van een echt sporthorloge is de Garmin Forerunner 45. Dit horloge is plat, licht en heeft veel uitgebreide functies om de gebruiker te assisteren bij het hardlopen. Hieronder zal ik uitgebreid ingaan op alle functies van de Garmin Forerunner 45.

Het is een echt hardloophorloge

Het horloge is heel concreet ontworpen voor hardlopers. Dit is bijvoorbeeld te merken aan het gewicht van het horloge. Zo weegt het sporthorloge tussen de 32 en 36 gram. Dit is afhankelijk van de grootte van de editie die je aanschaft (groot versus klein). Naast het gewicht is er ook nagedacht over het draaggemak van het horloge. Zo zit het horloge erg comfortabel en wordt de hardloper dus totaal niet belemmert door het horloge tijdens het sporten. De kers op de taart is het siliconen bandje wat zweetbestendig is. Dit voorkomt dat het bandje gaat schuren en dat er dus ongemak wordt ervaren tijdens het hardlopen.

De verschillende functies van het horloge

Dat het sporthorloge speciaal ontworpen is voor de hardlopers, blijkt ook uit de ingebouwde functies. Zo bezit het horloge Garmin Coach. Deze functie stelt de gebruiker in staat om trainingsplannen uit te kiezen en in te stellen. Dan wordt de gebruiker begeleidt met zijn trainingen en hij kan die ook nog aanpassen naar zijn eigen doelen. Alle geplande trainingen worden ook direct gesynchroniseerd met je hardloophorloge.

Via de ingebouwde sportapps kan je de routine van je trainingen voorzien van activiteitenprofielen. Zo kan je een speciaal profiel aanmaken voor hardlopen op een loopband, voor buiten hardlopen. Andere opties hier zijn ook bijvoorbeeld yoga of cardio training.

Een essentieel onderdeel voor een goed sporthorloge is de ingebouwde hartslagmeter bij de pols. Zo blijft het horloge constant jouw hartslag meten en kan jij dat tijdens het sporten extreem goed monitoren. Bovendien waarschuwt het horloge je wanneer je hartslag te hoog of te laag blijft bij rust. Zo weet je dat de hartslagmeter zowel tijdens het sporten als daarbuiten optimaal werkt en gebruikt wordt.

De GPS van het sporthorloge is zeer uitgebreid. Het kent de basisfuncties zoals locatie, snelheid en route. Dit horloge kan ook gelopen afstand, tempo en intervallen bijhouden. Zo is dit horloge dus ook erg geschikt voor de duurlopers onder de hardlopers.

De levensduur van de batterij is erg goed. In de zogeheten smartwatch-modus gaat het horloge 7 dagen mee. In de GPS-modus verbruik je de gehele batterij in zo’n 13 uur. Genoeg batterij om al je energie er uit te rennen.

Extra controle op je eigen gezondheid

Naast de geliefde hartslagmeter heeft het sporthorloge ook stresstracking. Dit betekent dat het horloge aan de hand van je hartslag berekent hoeveel stress je hebt. Als het horloge doorheeft dat je een te stressvolle dag hebt, zal het horloge je waarschuwen en herinneren om even wat ontspanningsoefeningen te doen.

Naast de stressmeter heeft de Garmin Forerunner 45 ook een energiemonitor. Via deze monitor berekent het horloge hoeveel energie jij op ieder moment van de dag hebt. Aan de hand ven deze berekening zal het horloge je adviseren om op bepaalde tijden te gaan trainen. Zo heb jij de meeste energie bij je training om ook alles uit de kast te halen. Dit horloge verbetert dus effectief je trainingsprestaties.

Deze trainingsprestaties meet het horloge uit zichzelf. Met de Fitnesstracking functie heeft het horloge zelf door wanneer jij actief bent. Dit doet het via de hartslag en GPS, en zo worden al de verbrande calorieën enorm goed gemonitord.

Verbondenheid met je smartphone

Het horloge is goed met zijn tijd meegegaan qua connectie met de smartphone. Het geeft je namelijk de mogelijkheid om e-mails, sms-berichten en meldingen te bekijken op de smartwatch. Deze zijn wel alleen te bekijken als jouw telefoon compatibel is met de Garmin Forerunner 45. De vereisten zijn Android 6.0 of hoger, en iOS 13.0 of hoger. Daarnaast dient Android Bluetooth 4.0 of hoger te hebben.

De ongevaldetectiefunctie zorgt ervoor dat als de gebruiker zich in een ongeluk bevindt, zijn locatie naar de noodcontacten wordt gestuurd. Zo laat dit hardloophorloge je nog wat veiliger voelen, ook als je ’s avonds in het donker gaat hardlopen.

Naast het reageren op berichten kan je ook, via een erg handig ontworpen design, je muziek beheren die vanaf je telefoon gespeeld wordt. Dat scheelt weer de moeite van het frutselen met je telefoon tijdens het hardlopen. Dus jouw trainingstijd wordt nu nog efficiënter besteed.

De Garmin Forerunner 45S

Zoals bekend is voor Garmin, is er ook van de Garmin Forerunner 45 een S variant. De S staat symbool voor ‘small’. De gebruikers met de kleine polsen maken hartelijk gebruik van deze edities, omdat zo’n grote klok vaak niet heel netjes staat op hun pols. De S variant is vaak net iets minder uitgerust dan de normale editie, dus hieronder volgen de verschillen tussen deze twee prachtige hardloophorloges.

De afmetingen van het scherm

Het scherm van de S variant is iets kleiner, namelijk 39 millimeter versus 45 millimeter bij de normale editie. Ondanks dat het scherm 6 millimeter kleiner is, is dit nauwelijks merkbaar. Beide edities zien er erg elegant uit om de pols. En ook qua gewicht, aangezien het horloge al tamelijk licht is, is er geen verschil merkbaar.

De bandjes van het horloge

Normaliter zal er ook onderscheid gemaakt zijn tussen de bandjes van het sporthorloge, dus dat is ook deze keer het geval. Bij de grotere editie past het bandje om een polsomtrek tussen de 129 millimeter en 197 millimeter. Bij de kleinere editie past het bandje om de polsomtrek tussen de 124 millimeter en 185 millimeter. Het is niet een erg groot verschil, maar toch zeker belangrijk om te weten voor de aanschaf van het horloge.

Het gewicht van het horloge

Garmin heeft enorm er op gelet om het gewicht van dit sporthorloge extreem laag te houden. Dit alles om het draagcomfort goed op peil te houden en zo echt een hardloophorloge te creëren. Tussen de twee edities is dus ook niet echt een merkbaar verschil aan gewicht. De reden dat het gewicht iets scheelt komt enkel door het verschil in grootte van de behuizing. De kleine editie weegt enkel 32 gram en de grotere variant weegt ook maar 36 gram. Die 4 gram verschil om je pols ga je niet zelf doorhebben in ieder geval.

Conclusie over de Garmin Forerunner 45 en Forerunner 45S

Met al deze mooie functies die het leven van een hardloper een stuk makkelijker maken, is de Garmin Forerunner 45 het perfecte sporthorloge voor de renfanatiekeling. Zijn kleinere broertje, de Garmin 45S is eveneens een erg mooi sporthorloge wat zeer geschikt is voor hardlopen. De 45S editie is perfect voor mensen met een net wat kleinere polsomvang, of voor mensen die gewoon niet zo houden van het hebben ven een grote klok om hun arm. Mocht je er nog over twijfelen dan zijn deze twee hardloophorloges nu al voor rond de 170 euro te koop! En soms komen er zelfs aanbiedingen om de hoek kijken die de prijs nog verder drukken.

Plaats een reactie