8x Beste Hardloop Oordopjes 2022 (Oortjes niet uitvallen!)

Wie houdt er niet van, hardlopen op je favoriete muziek? Wij zelf kunnen niet zonder een fijn muziekje tijdens het hardlopen, maar er zijn ook mensen die met oortjes inlopen om hun prestaties bij te houden, of zelfs een podcast te luisteren.

Wat de reden ook is dat je oordopjes wil gebruiken tijdens het hardlopen, je hebt wel goede oordopjes nodig. Oordopjes moeten een goed geluid hebben en bovendien niet uitvallen tijdens het sporten en tegen een beetje zweet kunnen.

Beste oordopjes voor hardlopen

Oordopjes die geschikt zijn voor hardlopen en daarvoor als beste uit de test komen:

Aftershokz Aeropex – Oordopjes met botbediening

Deze kunststof band loopt via je nek naar je oren waar hij rust op je jukbeenderen. Daar zul je door middel van trillingen de muziek kunnen horen. De band is IP67 waterbestendig, vederlicht en geschikt voor Bluetooth 5.0

[affiliate_products product_number=”1″]
Aanbiedingen voor de Aftershokz Aeropex
[/affiliate_products]

Jabra Elite 4 In-ear draadloze oordopjes

Comfortabele draadloze in-ear oordopjes met een goede kwaliteit geluid. De oordopjes hebben Active Noise Cancellation en Hear Trough technologie, waarmee je omgevingsgeluiden alsnog kunt horen.

[affiliate_products product_number=”2″]
Aanbiedingen voor de Jabra Elite 4 In-ear draadloze oordopjes
[/affiliate_products]

Beats Powerbeats Pro met earhook

Deze oordopjes zijn in-ear met een oorhaak om ze goed op de juiste plaats te houden. De batterij gaat maximaal 9 uur mee waardoor je niet zonder muziek komt te zitten.

[affiliate_products product_number=”3″]
Aanbiedingen voor de Beats Powerbeats Pro
[/affiliate_products]

Apple AirPods Pro

Deze oordopjes van Apple zijn de beste Apple oordopjes om te sporten. Door hun in-ear ontwerp blijven ze goed zitten terwijl ze de goede kwaliteit hebben die je van Apple gewend bent.

[affiliate_products product_number=”4″]
Aanbiedingen voor de Apple AirPods Pro
[/affiliate_products]

Houd wel rekening met: Waarom met Airpods hardlopen een slecht plan is

Bose Sport oordopjes

Deze oordopjes hebben een wingtip waarmee ze extra stevig in je oor zitten. Bose staat bekend om zijn goede geluid en dat geldt ook voor deze oordopjes. De batterij van deze oordopjes gaat maar liefst 17 uur mee en mocht je batterij toch leeg raken dan kun je ze in 15 minuten zo opladen dat ze weer 2 uur mee gaan.

[affiliate_products product_number=”5″]
Aanbiedingen voor de Bose Sport oordopjes
[/affiliate_products]

Bose Soundsport draadloze oordopjes met nekkoord

Deze oordopjes zijn ideaal voor mensen die de zekerheid willen van een nekkoord zodat ze hun oordopjes niet kwijtraken. De oordopjes hebben een bediening op het koord en gaan 6 uur mee. De oordopjes zijn tot op zekere hoogte waterbestendig.

[affiliate_products product_number=”6″]
Bose Soundsport draadloze oordopjes met nekkoord aanbieding
[/affiliate_products]

Jaybird Run – Jet

Deze oordopjes zijn speciaal ontworpen voor mensen die hardlopen. Ze zitten comfortabel en stevig zodat je er zonder problemen mee kunt rennen. Met de meegeleverde tips en wings vindt je altijd de ideale pasvorm voor jou. De oordopjes zijn zweetbestendig en tot op zekere hoogte waterbestendig. Ze gaan ongeveer 4 uur mee, maar je kunt ze binnen 5 minuten zo opladen dat je ze weer een uur kunt gebruiken.

[affiliate_products product_number=”7″]
Aanbiedingen voor de Jaybird Run – Jet
[/affiliate_products]

Rolfstone Nova Sport oordopjes

Deze volledig draadloze oordopjes met wingtops zijn een goedkoop, maar goed alternatief voor de wat duurdere en betere oordopjes om mee hard te lopen. De oordopjes hebben drie verschillende maten eartips en wingtips zodat je altijd de juiste pasvorm hebt. Bovendien zijn ze bestand tegen zowel zweet als regen. Tot slot kun je ze eenvoudig bedienen met een simpele druk op de oordopjes.

[affiliate_products product_number=”8″]
Rolfstone Nova Sport oordopjes aanbiedingen
[/affiliate_products]

Draadloze oordopjes of niet

Voordat je verder kunt gaan met bepalen wat voor merk of type oordopjes je aan gaat schaffen, is het belangrijk om te bepalen of je draadloze oordopjes wil of oordopjes met een draad. Waar veel mensen een tijdje terug nog terughoudend waren over de aanschaf van draadloze oordopjes voor het hardlopen, zie je nu een steeds grotere opmars. De reden is dat de techniek steeds beter wordt en ook de kans dat de oordopjes uitvallen wordt steeds kleiner vanwege het steeds beter wordende design. We zetten de voor- en nadelen hier voor je op een rijtje:

Voordelen draadloze oordopjes

 • Vrij bewegen – Doordat je geen draadjes hebt die ronddansen en in de weg zitten terwijl je beweegt, heb je meer ruimte om te bewegen. Bovendien voorkom je dat je per ongeluk je oordopjes in één ruk uittrekt.
 • Resistent tegen zweet – De meeste draadloze oordopjes voor hardlopen zijn bestand tegen zweet zodat je zonder zorgen jezelf in het zweet kan werken.
 • Minder gevoelig voor beschadiging – De kabels van oordopjes zijn altijd de grote zwakte geweest van oordopjes. Je blijft er eenvoudig ergens mee achter hangen waardoor ze beschadigd raken.

Nadelen draadloze oordopjes

 • Verkeerde pasvorm – Er zijn heel veel verschillende merken en types als het gaat om oordopjes en ze zitten niet allemaal hetzelfde. Daar komt nog bij dat iedereen andere oren heeft waardoor niet alle oordopjes iedereen zullen passen. Als je niet de juiste oordopjes kiest kunnen de oordopjes, ondanks de goede technologie, toch uitvallen.
 • Opladen – Het is uiteraard fijn dat je oordopjes geen kabels meer hebben, maar als je net als velen vergeet om je oordopjes op te laten zit je halverwege je training zonder muziek. Als ze wel goed opgeladen zijn gaan de meeste oordopjes een paar uur mee.

Zoals je ziet hebben beide opties zo hun voor- en nadelen. Het is aan jou wat zwaarder weegt.

Verschillende soorten oordopjes

Naast kiezen voor oordopjes met of zonder draad zijn er nog veel meer opties waar je uit kunt kiezen. Kies je bijvoorbeeld voor een volledig in-ear oordopje, voor een hoofdband, of voor een oordopje met een beugel achter het oor. We zetten ook deze opties hier voor je op een rijtje.

Volledig draadloos

Volledige draadloze oordopjes zijn oordopjes die je oplaad voordat je ze in doet en die met bluetooth verbonden zijn met je muziekapparaat. De oordopjes zitten ingeklemd in je oor. Dit kan onder andere met behulp van rubberen dopjes. Goede oordopjes worden geleverd met verschillende eartips (rubberen dopjes) zodat je kunt kiezen welke eartips de beste pasvorm hebben voor jouw oren.

Draadloos met koord in de nek

Er zijn ook oordopjes die met een draad of kabeltje met elkaar verbonden zijn. Die draad hangt in je nek zodat je er tijdens het sporten geen last van hebt. Het voordeel is dat je de oordopjes niet zomaar kwijt bent als er een uitschiet. Vaak zitten op de kabel bedieningsknoppen waarmee je naast het volume ook inkomende telefoontjes kunt beantwoorden.

In-ear met earhook

Veel oordopjes voor hardlopen zitten in het oor, maar hebben ook een earhook of oorhaak waarmee je oordopjes achter je oor geklemd zitten. Dit geeft wat extra zekerheid om te voorkomen dat je de oordopjes kwijtraakt. Het nadeel is dat de earhooks niet te dragen zijn met een bril. Een andere optie is een wingtip, dit zijn kleine haakjes, meestal van siliconen, die in je oorschelp klemmen. Hiermee kun je zonder problemen een bril dragen.

Botgeleiding

Bij deze technologie wordt niet gebruikgemaakt van oordopjes. Je draagt als het ware een kunststof band aan de achterkant van je hoofd die mini-vibraties door het bot van je jukbeenderen stuurt waardoor je muziek kunt luisteren. De band is zweetresistent en zit comfortabel op je hoofd.

Waar moet je op letten bij het kopen van oordopjes voor hardlopen

Hardlopen is een sport waarbij je continu in beweging bent. Ondanks dat je wel van muziek wil genieten wil je zo min mogelijk last hebben van je oordopjes. Je wil dat je oordopjes goed zitten en niet uitvallen, goed geluid leveren, makkelijk aan te sluiten zijn op je geluidsdragers en zweetresistent zijn.

Zweetresistent

Oordopjes voor hardlopen moeten tegen een stootje kunnen. Tijdens het hardlopen ga je zweten, je oordopjes moeten hier geschikt voor zijn. Gelukkig zijn veel oordopjes dat tegenwoordig ook. Maar houdt er ook rekening mee dat ze tegen stof moeten kunnen en spatwaterdicht zijn in het geval het onderweg gaat regenen.

Waterdicht

Ja, het is tegenwoordig mogelijk om met oordopjes te zwemmen. Hoe waterdicht de oordopjes zijn wordt aangeduid met een IP rating. Wil je echt met je oordopjes zwemmen dan heb je oordopjes nodig die minstens een IPX7 rating hebben, maar liever nog een IPX8 of IPX0 rating.

Pasvorm

Welke oordopjes voor jou het meest geschikt zijn is heel erg afhankelijk van jouw voorkeuren en de vorm van je oren. Sommige mensen kunnen alle oordopjes zonder problemen dragen, bij anderen vallen ze continu uit. Een earhook lijkt een goede oplossing, maar ondanks het meestal zachte materiaal zal het sommige mensen hun oren alsnog irriteren. Het is aan te raden om meerdere opties te proberen voordat je tot aanschaf over gaat. Mocht je niet de juiste pasvorm vinden dan kun je altijd nog kiezen voor een optie met Botgeleiding.

Noise canceling

Noise canceling headphones zijn oordopjes waarmee je geen omgevingsgeluiden meer hoort, maar alleen het geluid van jouw muziek. Veel mensen zweren erbij, maar voor hardlopen is het niet per se ideaal. Omdat je jezelf in het verkeer begeeft is het goed om je bewust te zijn van de geluiden om je heen. Sommige oordopjes hebben een knop waarmee je noise cancelling eenvoudig aan en uit zet.

Batterijduur

Kies je voor draadloze oordopjes dan is het belangrijk om na te denken over de batterijduur van de oordopjes. Ga je elke dag een half uurtje hardlopen dan is dit nog niet zo belangrijk, maar ben je een duurloper en loop je lange afstanden en marathons, dan is het belangrijk dat je batterij lang meegaat. De meeste oordopjes gaan 6 tot 8 uur mee. Sommige merken bieden draadloze opladers aan zodat je onderweg je oordopjes kunt opladen.

Met of zonder microfoon

Wil je tijdens het hardlopen ook kunnen bellen dan moet je kiezen voor oordopjes die een ingebouwde microfoon hebben.

Compatibility

Het heeft geen zin om Airpods van Apple te kopen als je geen Apple producten hebt omdat ze niet compatible zijn met elkaar. Controleer goed voor welke apparaten je oordopjes geschikt zijn. Wil je naast muziek luisteren ook nog een ander apparaat koppelen zoals een smartwatch dan moet je wel vooraf kijken of dat wel kan met jouw type oordopjes.

Accessoires

De meeste oordopjes worden standaard geleverd met een aantal accessoires zoals extra eartips, wingtips, hoesjes en laders. Het is goed om vooraf te bekijken welke accessoires meegeleverd worden en of dat past bij wat jij nodig hebt.

Bediening

De meeste oordopjes kun je ook direct via het oordopje bedienen. Vaak hoef je maar één keer op een oordopje te drukken om een telefoontje op te nemen. Bij oordopjes met een draad zit de bediening voor het geluid en telefoontjes vaak op de draad zelf. Bedenk goed wat jij handig en prettig vindt.

Onderhoud oordopjes voor hardlopen

Tijdens het sporten worden je oordopjes vies. Dode huidcellen, haar, oorsmeer, zand en huidproducten kunnen ervoor zorgen dat je oordopjes vies, plakkerig en onhygiënisch worden. De oordopjes kunnen zo vies worden dat het ervoor kan zorgen dat je een oorinfectie kunt krijgen. Bovendien kan stof en oorsmeer ervoor zorgen dat het geluid van je oordopjes niet goed meer is. Het is dus belangrijk om je oordopjes goed schoon te maken als ze vies zijn. Dit is wat je nodig hebt:

 • Water met zeep – Je kunt het beste afwasmiddel met water gebruiken om je oordopjes schoon te maken. Gebruik een doekje om met het zeepwater je oordopjes te reinigen. Dompel de oordopjes niet onder tenzij ze ook daadwerkelijk waterdicht zijn.
 • Een zachte doek – Gebruik een microvezeldoek om je oordopjes schoon te maken en droog te wrijven. Deze doek laat geen strepen of krassen achter.
 • Een borsteltje of schoonmaakhulpmiddel – Je kunt specifieke tools kopen om oordopjes te reinigen, deze zorgen ervoor dat je vaak dieper kunt reinigen dan met een doekje.
 • Silica gel zakjes – Plaats Silica gel zakjes in het hoesje van je oordopjes als dat mogelijk is. Deze zakjes nemen vocht op zodat je oordopjes fris en schoon blijven. Het is heel belangrijk om je oordopjes vochtvrij op te bergen.
 • Alcohol – Je kunt sommige delen van je oordopjes zoals siliconen eartips en wings reinigen met alcohol zodat ze gedesinfecteerd worden.

Hoe maak je je oordopjes schoon

 1. Voordat je aan de slag gaat is het verstandig om de oordopjes uit te zetten.
 2. Haal alle tips en extra onderdelen van de oordopjes.
 3. Reinig de binnenkant van de oordopjes met een borsteltje of de schoonmaaktool voor oordopjes. Probeer het oorsmeer niet aan te drukken, dit zal het geluid verstoren en het is moeilijker weer schoon te maken.
 4. Reinig de buitenkant van de oordopjes met het borsteltje en een klamme doek met een beetje zeepwater.
 5. Reinig de siliconen opzetstukjes met alcohol zodat ze gedesinfecteerd zijn. Reinig het harde plastic niet met alcohol om verkleuring te voorkomen.
 6. Vergeet ook niet het hoesje en lader van je oordopjes schoon te maken. Doe dit ook met een borsteltje en klamme doek. Ben extra voorzichtig bij de metalen pinnetjes en USB-aansluitingen.

Hoe vaak je je oordopjes moet reinigen is afhankelijk van hoe vaak je ze gebruikt en wat je ermee doet. Gebruik je ze dagelijks tijdens het hardlopen dan is het aan te raden om ze wekelijks een keer schoon te maken.

Hoe bewaar je oordopjes

De meeste oordopjes zijn bestand tegen zowel zweet als vuil en soms zelfs water, maar dat betekent niet dat je ze zomaar overal kunt laten slingeren. Niet alleen is het onhygiënisch, het kan ook de onderdelen zoals connectors, en USB-aansluitingen beschadigen. Hier een aantal tips om je oordopjes goed te bewaren:

 • Droog je oordopjes voordat je ze opbergt. Ook als je ze tijdens het sporten uitdoet is het slim om ze even uit te schudden en daarna goed af te drogen voordat je ze droog opbergt. Je kunt hiervoor een Silica gel zakje gebruiken.
 • Berg je oordopjes altijd op in de bijbehorende case of apart zakje of doosje. Bewaar ze niet in je sporttas, sportshorts of schoenen, deze plekken zijn vochtig en kunnen je oordopjes beschadigen.

Welke oordopjes passen het beste bij jou

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er heel wat verschillende soorten oordopjes op de markt die specifiek geschikt zijn voor mensen die hardlopen. Bij het ontwerp is rekening gehouden met de behoeftes van sporters, ze zijn niet alleen resistent tegen zweet, maar gaan ook lang mee en zijn ontworpen om niet snel uit te vallen. Genoeg dus om uit te kiezen, maar je moet ook kijken naar wat geschikt is voor jouw oren en wat je prettig vindt om te gebruiken. Ben je continu bezorgd dat je jouw oordopjes kwijtraakt tijdens het sporten dan kun je kiezen voor oordopjes met een nekkoord of de ouderwetse oordopjes die niet draadloos zijn. Schieten je oordopjes vaak uit je oren dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor oordopjes met een oorhaak of een band in je nek.

Uittesten

Wat je ook kiest, zorg dat je eerst je oordopjes uittest voordat je er thuis achter komt dat je de verkeerde hebt uitgekozen. Je kunt dit doen door eerst te kiezen voor een goedkoper model van het soort oordopjes waar je interesse naar uit gaat. Bevalt het, dan kun je daarna voor de duurdere en kwalitatief betere variant kiezen en eindeloos genieten van muziek tijdens het hardlopen.

Plaats een reactie