Hoe plan ik mijn hardlooproute?

Als je houdt van hardlopen wil je dat graag in een mooie en prettige omgeving doen. Veel hardlopers lopen regelmatig hetzelfde rondje omdat ze aan de ene kant precies weten hoe lang dat rondje is, en anderzijds die route het prettigste aanvoelt. Maar je wil ook wel eens wat nieuws. Het zou dan ook leuk zijn om nieuwe plekjes te ontdekken zowel bij jou in de buurt als in andere steden of op vakantie. Hoe je een nieuwe hardlooproute ontdekt, daar gaan we hierna op in.

Vind een de beste routes van populaire hardloop apps via onze hardloop routes in de buurt pagina. Filtreerbaar op locatie en afstand (5km, 10km, 21,1km en marathon)

Waar moet een hardlooproute aan voldoen

Iedere hardloper heeft zo zijn eigen eisen voor een route, zo wil de één graag heuvels en bossen, terwijl de ander houdt van lange rechte wegen. Hierbij de belangrijkste aspecten van een goede route;

  • De afstand – Als hardloper wil je waarschijnlijk een bepaalde afstand lopen, het is handig om dit vooraf in je route al op te nemen, zodat je er tijdens je training niet meer aan hoeft te denken. Daarbij zou het fijn zijn als je de route soms kan uitbreiden of verkorten. 
  • Veiligheid – De meeste hardlopers gaan wel eens alleen op pad. Het is dan belangrijk dat je je veilig voelt. Ga niet alleen in donkere steegjes, of op afgelegen plekken lopen. Denk daarnaast ook aan het verkeer. In het donker langs een provinciale weg lopen zonder verlichting is uiteraard geen goed idee. 
  • Ondergrond – Als hardloper weet je als geen ander hoe belangrijk de ondergrond is waarop je loopt. Het klinkt heel aanlokkelijk om door het bos te rennen, maar als dit over een mul zandpad is dan zal dat je prestaties behoorlijk beïnvloeden. Als je voor snelheid en afstand gaat, is asfalt de beste optie. 
  • Hellingsgraad – Nederland lijkt heel plat maar als hardloper zul je af en toe merken dat er best wat hellingen zijn. Denk alleen maar aan dijken en bruggen. De één vindt het een leuke uitdaging, de ander haat het. 
  • Het weer – Je hebt niet in de hand of het regent of waait maar een stukje hardlopen over een dijk is een stuk minder aangenaam tijdens een zuidwesterstorm. 

Gebruik technologie

Gelukkig zitten we in het tijdperk waarin activity-trackers en andere technologie niet meer weg te denken zijn. En het mooie is dat veel van die applicaties ook de optie hebben om je route te bepalen. Je kunt onder andere met de hardloop apps Strava, AllTrails, MapMyRun en Garmin connect, vooraf routes plannen. Daarnaast kun je ook Google Maps gebruiken om je route uit te zetten. Veel van deze apps geven ook de optie om routes te kiezen die veel door anderen gelopen worden. Dit geeft je meer zekerheid als het gaat om veiligheid. 

Gebruik anderen

Vraag vrienden of kennissen waar zij gaan hardlopen om wat nieuwe inspiratie op te doen. Een andere optie is om die vraag online te stellen aan een community voor hardlopen, grote kans dat ze mooie tips hebben. Er zijn zelfs plekken op de wereld waar je een hardloopgids kunt huren die je de beste routes laat zien.

Gebruik deze opties om een mooie nieuwe route te plannen zodat je heerlijk kunt genieten van jouw fijne sport. 

Plaats een reactie