Dit zijn de beste hardloop apps

Iedere hardloper wil weten hoelang hij heeft hardgelopen, hoe ver en op welk tempo. Je wilt weten als de training van vandaag beter is dan de vorige? Kon ik verder of langer gaan? Speciaal voor hardlopers zijn er verschillende hardloop apps ontwikkeld om je trainingsactiviteiten bij te houden. De beste gratis hardloop apps van 2021 vergelijken we in dit artikel.

Beginnen met hardlopen app

Hardlopen is een sport met veel voordelen, hardlopen houd je fit en gezond. Zo legt ook deze video uit:

I Tried Running for 30 Days and My Life Will Never Be The Same

Runkeeper en Strava

Hoewel er geen tekort is aan hardloop apps om je trainingsactiviteiten bij te houden, zijn Runkeeper en Strava twee van de meest populaire onder de hardlopers. In dit artikel zullen we de  ins en outs van beide applicaties bespreken en laten dan de keus aan jou voor het kiezen van je beste fitness.

Strava app is wereldwijd één van de meest gebruikte mobiele apps voor het bijhouden van sportprestaties via GPS. De app is makkelijk in gebruik en te koppelen met vrijwel alle sporthorloges en fietscomputers. Strava is in wezen de sociale fitness-app die is gebouwd voor duursporters, waar je iedereen van de nieuwe tot doorgewinterde pro’s zoals Molly Seidel en Meb Keflezighi zult kunnen zien, die hun trainingen loggen.

Bekijk ook: Strava app, #1 strava gids voor hardlopers!

Inmiddels is de strava app uitgegroeid tot een socialmediakanaal voor mensen die hun liefde voor sport en activiteit met elkaar willen delen. Naast dat je je activiteiten in een mooie lijst kan bijhouden ( zonder dit te hoeven delen met anderen) biedt de app nog veel meer.

Zo kun je onderweg contact maken met andere sporters die ook Strava gebruiken en routes delen ook kun je elkaar volgen en op elkaars activiteiten reageren. Verder kun je je aansluiten bij clubs en zo jouw sportprestaties met anderen vergelijken. Of je volgt de sportactiviteiten van je vrienden via je tijdlijn en daagt ze bijvoorbeeld uit om deze maand een x aantal kilometer hard te lopen.

Net als bij Instagram of Facebook heeft elke atleet die strava heeft een homefeed. In deze feed zie je trainingen die zijn vastgelegd door de mensen die je volgt, en daar kun je ze ‘kudos’ geven voor een goed uitgevoerde taak of een reactie achterlaten over die specifieke inspanning. Dit is de basis voor de hardloop app en biedt gebruikers een plek om hun routegegevens te delen. Gebruikers kunnen ook clubs maken en lid worden waarin de activiteit gegevens van leden allemaal op één plek worden weergegeven.

Strava arts
Voorbeeld van strava art, een populaire trend op de socialmedia hardloop app strava

Als het gaat om het daadwerkelijk loggen van hardloop activiteiten, kunnen individuen ervoor kiezen om hun trainingen te delen met de hardloop app via smartwatch of een inspanning vast te leggen (de opties variëren van hardlopen en fietsen tot meer onconventionele keuzes zoals kitesurfen, sneeuwschoenwandelen en stand-up paddleboarding) live met behulp van de ‘record ‘ functie.

Laten we voor het gemak er even vanuit dat je een smartphone hebt en een profiel hebt aangemaakt op Strava. Log in op de mobiele app en bekijk de navigatiebalk onderin en zie: Overzicht, Bekijken, Opnemen, Profiel en Meer.

Strava: Sociaal hardlopen

Bij de optie Overzicht kun je je eigen sportprestaties terugvinden in de tijdlijn samen met de activiteiten van de mensen die je volgt in de app. Wil je anderen volgen? Klik dan in dit tabblad op de 2 poppetjes rechtsboven in het scherm en zoek op naam, inloggen via facebook, je contactenlijst of nodig mensen uit via e-mail met de button onderin.

Strava clubs

samen hardlopen app
Samen hardlopen via Strava clubs kan een goeie motivatie zijn om door te gaan

Bovenaan het scherm van het tabblad ‘Overzicht’ kun je nog navigeren tussen de mensen die je volgt, jouw eigen prestaties of de lijst met mensen uit de (virtuele)hardloop clubs waar je lid van bent geworden. Tevens vind je rechts bovenin een belletje dat oranje kleurt op het moment dat je een nieuw bericht, kudos (likes op Strava!) of een nieuw volgverzoek hebt ontvangen. Heb je wat motivatie nodig dan kies je voor het tabblad Bekijken – Uitdagingen en Clubs. Hier kun je uitdagingen aangaan en je inschrijven om deze maand nog een run te doen. Uitdagingen zijn er van 5KM tot een hele marathon.

Integratie Samsung gear, Garmin Connect en Apple watch

Apple watch met hardloop app

Behalve dat je jouw sporthorloge gemakkelijk kunt laten synchroniseren met de app van Strava, kun je jouw mobiele telefoon ook meenemen en je activiteit direct met deze app opnemen. Vergeet daarbij je GPS niet aan te doen en ga daarna naar ‘Opnemen’. Kies de sport die je gaat beoefenen en druk op start! Wil je een route gaan lopen? Dan kan je deze ook hier instellen. Routes moeten wel via de computer worden ingesteld, daarna kan je ze hier terugvinden en selecteren. Klaar met je run? Finish je opname en sla hem op!

Sociale hardloop app

In mijn profiel vind je alles van jezelf terug. Bekijk wie je volgt, wie jou volgen, analyseer je activiteiten, welke clubs je volgt, welke foto’s je hebt geplaatst enzovoort. Je kunt het beste gewoon even door Strava heen scrollen en de elementen aanklikken om jezelf wegwijs te maken.

Onder het tabblad ‘Meer’ kun je jouw instellingen beheren en sporthorloges koppelen met jouw Strava-account. Ook kun je vanuit dit tabblad snel zoeken naar segmenten en vrienden.

Segmenten & hardloopschema’s

Segmenten zijn eigenlijk kleine stukjes uit jouw (hardloop)route en markeren een specifiek kenmerk of deel van die route. Denk hierbij aan een steile helling, langgerekt stuk waar je lekker kan versnellen, snelle afdaling of misschien een lastig stuk trail. Segmenten worden aangemaakt via de website van Strava door en voor gebruikers van de app en zorgt ervoor dat jij jouw prestaties op dat segment na afloop van je run makkelijk kunt vergelijken met anderen. Zo verdien je een kroon, een trofee of een medaille als je de snelste was op dat stukje route en kun je jouw naam en tijd terugvinden in de lijst met andere hardlopers, die dat stuk van de route ook hebben gelopen.

Hoe kun je hardloop routes in de buurt terugvinden?

  • Ga naar Profiel > Segmenten met ster > doorzoek jouw gebied

Wil je zien of je een segment hebt gelopen of wil je jouw prestatie vergelijken:

  • Ga naar Profiel > Activiteiten > Klik op jouw geüploade activiteit > Resultaten (Bekijk alle resultaten) > Hier zie je alle segmenten uit jouw run terug. Klik op een segment voor meer details en om jouw tijd te vergelijken met die van anderen!

Activiteiten analyseren

Het is superleuk om je activiteiten na afloop te bekijken en te zien wat Strava allemaal voor je heeft bijgehouden. Ga na het uploaden van je run naar Profiel > Activiteiten en klik er 1 aan. Vind hier je tijden, afstand, verbruikt aantal calorieën en de kaart van jouw gelopen route. Ook kun je hier zien met wie je – als je dat hebt gedaan – samen hebt gelopen, op welke segmenten je hebt gescoord en wat je tussentijden per kilometer waren.

Strava is in principe een gratis app, maar er is ook een betaaloptie namelijk Strava Summit. Strava Summit vertelt nauwkeurig in welke hartslagzones je precies hebt gereden tijdens je training. Hetzelfde geldt voor het getrapte vermogen (je moet dan wel een vermogensmeter op je fiets hebben). Door de gegevens van vermogen en hartslag krijg je automatisch ook inzicht in je trainingsintensiteit

Runkeeper app: Perfect voor beginners

Runkeeper van Asics richt zich, in tegenstelling tot Strava, meer op echte beginners en begeleidt de gebruiker door het proces heen en helpt hen doelen te stellen. Wanneer u zich aanmeldt bij de app, kunt u precies verwoorden wat uw ambities inhouden – van afvallen of fit blijven tot het verbeteren van uw geestelijke gezondheid of training voor een race. De app vraagt ​​je vervolgens een paar andere bijzonderheden (waaronder ‘wat is de langste run die je in de afgelopen 90 dagen hebt gedaan?’) om uitdagingen of trainingsplannen beter te kunnen aanbevelen.

Als je eenmaal in de app bent, heb je met één enkele klik de mogelijkheid om een ​​trainingsplan te starten of gewoon een training te starten (opties zijn onder meer hardlopen, fietsen, wandelen, skaten, zwemmen, roeien en een paar andere). Net als Strava, laat de app je weten zodra het een GPS-signaal heeft ontvangen voor optimale tracking, voordat je op ‘start’ klikt.

Wanneer je een dagje lekker op de bank ligt kun je je statistieken over een bepaalde periode bekijken, inclusief het totale aantal afgelegde kilometers, uitgevoerde activiteiten, gemiddelde snelheden en afstanden en andere prestaties (inclusief badges voor 5K-, 10K-, halve marathon- en marathonafstanden). Bovendien kan de app je met een andere eenvoudige enquête helpen om trainingsdoelen te stellen.

RunKeeper heeft ook sociale netwerkmogelijkheden, maar het is misschien moeilijker om je vrienden hier te vinden. Een van de grootste voordelen van de Runkeeper-app is de integratie met Asics Studio, gevuld met audio geleide runs die kunnen helpen om de kilometers sneller te laten gaan en door experts ondersteunde coaching tips te bieden over alles, van vorm tot cadans.Met cadans of trapfrequentie wordt in de wielersport het aantal omwentelingen per minuut van de pedalen aangeduid. Tezamen met de gekozen versnelling en de wielomtrek bepaalt de cadans de snelheid.

Runkeeper uitdagingen

Runkeeper heeft elke maand een aantal nieuwe uitdagingen. Deze uitdagingen bestaan uit een bepaalde afstand hardlopen (meestal 5 of 10 KM) om in ruil hier vervolgens een kortingscode of prijs te winnen uit de Runkeeper store. Er zijn ook uitdagingen die je helpen om sneller te kunnen worden. Hierbij krijg je een uitleg voorafgaand aan de training waarvan je gebruik kunt maken bij de eerstvolgende trainingen. De Runkeeper uitdagingen zorgen voor meer motivatie bij het hardlopen.

Hardlopen in groepen via de app

Het is ook mogelijk om online loopgroepen te creëren bij de Runkeeper uitdagingen. Hierbij kun je jouw vrienden die ook gebruik maken van Runkeeper uitnodigen in een loopgroep. In deze loopgroep kun je een maandelijks doel stellen, bijvoorbeeld dat iedereen uit de loopgroep minimaal 20 KM per maand moet lopen. Met behulp van de chat kan iedereen uit de loopgroep met elkaar communiceren en elkaar motiveren. Bij het tabblad voortgang tref je de voortgang van de hardlopers uit jouw doelgroep.

Runkeeper is in principe een gratis app, maar heeft ook een betaalde optie. Met Runkeeper GO vind je leuke extra’s en is vooral bedoeld voor de mensen die meer uit data willen halen om de trainingen verder te optimaliseren. Ben je een beginnende hardloper en vind je het gewoon leuk om te weten hoe ver je gaat? Dan is de gratis versie een prima eerste keus.

Wat kun je met het Runkeeper GO abonnement?

  • Ze stellen een gedetailleerd trainingsschema op dat wekelijks wordt aangepast.
  • Je kunt je infografieken bekijken (waar kun je beter presteren?)
  • Vergelijk trainingen. Je kunt je snelheid, hoogte, calorieverbruik tijdens vergelijkbare trainingen vergelijken.
  • Live uitzenden; zo weet de groep precies waar jij aan het rennen bent.

Welke Hardloop App is de beste?

leer beginnen met hardlopen apps

Beide apps bieden gebruikers een goede gratis hardloop app met hardloopschema’s, interval training, smartwatch integratie en een enorme aanmoediging. Heet niet te ontkennen is dat Strava op grotere schaal wordt gebruikt – gedownload door 50 miljoen hardlopers in 195 landen, en het bedrijf beweert dat het een miljoen nieuwe gebruikers per maand aantrekt.

Runkeeper heeft die aanmoediging in het DNA van hun hardloop app voor beginners gekoesterd, terwijl Strava steeds meer individuen in staat stelt om met elkaar in contact te komen om het moreel een boost te geven en voortdurend te verschijnen.

Welke app je ook kiest, het is echt belangrijk om er een te downloaden en eropuit te gaan: mensen die bewegingsapps gebruiken, zullen vaker sporten in hun vrije tijd dan degenen die geen bewegingsapps gebruiken dat blijkt uit onderzoek, gepubliceerd in een onderzoek van de Journal of Medical Internet, en welke motivatie je ook aanmoedigt om een ​​gezondere (en misschien wel gelukkigere) versie van jezelf te zijn? Ga ervoor!

Plaats een reactie