Anticonceptie gebruiken zonder hormonen

Veel vrouwen gebruiken een anticonceptiepil om zichzelf te beschermen tegen een zwangerschap. Maar de laatste tijd komen steeds meer vrouwen daarvan terug omdat ze niet tevreden zijn met de grote hoeveelheid hormonen die ze dagelijks binnen krijgen. Veel vrouwen zijn daarom op zoek naar anticonceptie zonder hormonen.

Welke anticonceptie heeft geen hormonen

Helaas zijn er maar weinig anticonceptiemiddelen op de markt die geen hormonen bevatten. Vrouwen die echt niets willen gebruiken kiezen er soms voor om te meten wanneer ze ovuleren en hebben alleen gemeenschap op andere dagen. Deze methode is niet geheel zonder risico op zwangerschap.

Heb je een vaste partner en zijn jullie er beide van overtuigd dat jullie geen kinderen, of geen kinderen meer willen dan is het de overweging waard om de man te laten steriliseren. Het is het makkelijkste om dit bij de man te doen omdat het een redelijk eenvoudige ingreep is. De ingreep is in veel gevallen omkeerbaar mochten jullie je toch bedenken en heeft bovendien geen gevolgen voor de hormonale huishouding van de man.

Bij vrouwen ligt dat anders. Sterilisatie is een flinke ingreep die in veel gevallen niet omkeerbaar is en ook veel invloed heeft op de hormoonhuishouding van de vrouw.

Video: 5 hormoonvrije anticonceptie

5 HORMOONVRIJE ANTICONCEPTIE | Pessarium | Caya | Cervixkapje | Femcap | Cyclustrackers | Persona

De beste anticonceptie zonder hormonen

Ondanks dat bovengenoemde manieren van anticonceptie uiteraard binnen de opties ligt, zijn het niet onze favorieten. Deze opties zijn volgens ons het beste:

Koperen spiraaltje

Op dit moment is het koperen spiraaltje de enige anticonceptie die je voor langere periodes draagt die ervoor zorgt dat je niet zwanger kunt worden. Het spiraaltje is een klein T-vormig staafje gemaakt van koper dat in de baarmoeder wordt ingebracht.

Door het koper kunnen bevruchte eicellen zich niet aan de baarmoederwand hechten waardoor je niet zwanger kunt worden.

Het is belangrijk om de kanttekening te plaatsen dat het koperen spiraaltje weliswaar zorgt dat je niet zwanger wordt, maar het beschermt je niet tegen geslachtsziektes. Alleen het condoom, vrouwencondoom en pressarium beschermen ook tegen geslachtsziektes. Gebruik je het spiraaltje dan is het ook aan te raden om een van die middelen te gebruiken. Hierdoor weet je zeker dat jullie beide optimaal kunnen genieten zonder latere zorgen.

Condoom

Het condoom is een bewezen en veelgebruikte methode van anticonceptie. Het condoom is redelijk veilig maar moet wel goed gebruikt worden. Doe je dat niet dan kan het condoom breken en kun je alsnog zwanger worden.

Een ander nadeel van het condoom is dat je tijdens de daad moet stoppen om het om te doen. Veel koppels slaan dit liever over en kiezen er in het heetst van de strijd voor om het toch zonder te doen. Uiteraard kan dit tot gevolg hebben dat je toch zwanger wordt.

Pressarium of vrouwencondoom

Het pressarium is een herbruikbaar siliconen kapje dat je als vrouw kunt inbrengen voordat je gemeenschap hebt. Na de geslachtsgemeenschap verwijder je het pressarium en maak je die grondig schoon (uitkoken) voordat je hem weer kan gebruiken. Het vrouwencondoom werkt ongeveer hetzelfde met als verschil dat je het condoom na gebruik weggooit.

Plaats een reactie