Positieve affirmaties helpen je erdoor heen

Soms komen we op een moment in ons leven waarin we steeds vaker negatieve gedachtes krijgen. Als je niks doet om dit denkpatroon te doorbreken zal dat je mentale welzijn steeds verder schaden. Om de negatieve spiraal te doorbreken kun je ervoor kiezen om regelmatig positieve affirmaties uit te spreken. Wat dat is en hoe het werkt, lees je hierna.

Wat zijn affirmaties

Allereerst is het goed om te weten wat affirmaties eigenlijk zijn. Kortgezegd zijn affirmaties zinnen die je vaak herhaalt, om ze in je onderbewuste op te slaan. Het herhalen van deze zin kan je manier van denken, je gedrag en zienswijze veranderen.

Het woord affirmaties is afgeleid van het werkwoord “affirmeren” – het betekent ´iets bevestigen´.

Deze zinnen zijn bedoeld je bewuste en de onderbewuste gedachten te veranderen en beïnvloeden. Hierdoor zal je gedrag, je manier van denken en op den duur je gewoontes veranderen.

Als je de zinnen uitspreekt hebben niet alleen de woorden invloed op je, maar ook de beelden die het bij je oproept. Die beelden zullen je inspireren, motiveren en energie geven. Door de herhaling van woorden zullen de mentale beelden vastgelegd worden in je onderbewustzijn. Die beelden maak je jezelf eigen waardoor ze helpen je gewoontes, gedrag en reacties te veranderen. Bovendien zullen ze ons helpen onze overtuigingen te overwegen. Affirmaties kunnen je daarom helpen om je doelen te behalen en het beste uit jezelf te halen.

Door de zinnen kun je de motivatie vinden om op een andere manier te handelen, je beter te concentreren en je doelen te bereiken in het leven. De reden dat dit kan is omdat het negatieve denkpatronen kan veranderen en wijzigen voor positieve denkpatronen. Je merkt langzaam dat je anders gaat denken, positiever wordt, meer zelfvertrouwen krijgt en simpelweg beter in je vel zit.

Een belangrijke kanttekening is wel dat deze zinnen een hulpmiddel zijn. Het uitspreken van de zinnen zal niet de directe oplossing zijn voor zaken zoals depressie, gebrek aan zelfvertrouwen of liefdesverdriet. Maar het is wel een nuttig hulpmiddel dat je een extra zetje in de goede richting kan geven. Samen met andere methodes kan het wel degelijk verschil maken.

Video: 18 sterke positieve affirmaties!

👍 18 STERKE POSITIEVE AFFIRMATIES!

Wat doen Affirmaties?

Affirmaties zijn woorden waarmee je jezelf kunt motiveren en sturen op weg naar een bepaald doel. Als je de woorden regelmatig uitspreekt zullen ze ervoor zorgen dat je onderbewustzijn geactiveerd wordt waardoor het makkelijker is om je doelen te behalen. Door de kracht van herhaling zal de manier waarop je denkt veranderen, en je gedrag beïnvloeden.

Deze zinnen zijn positieve uitspraken die je meer energie geven en zorgen voor een actief en positief gevoel. Hierdoor heb je de kracht om jezelf en de wereld om je heen te veranderen en te verbeteren.

Om te zorgen dat je echt resultaat ziet moet je de affirmaties dagelijks herhalen en ook geloven in de woorden die je uitspreekt. Bijvoorbeeld “Ik ben trots op hoe ik eruit zie.” Dat is nu een affirmatie die je helpt om meer zelfvertrouwen en meer eigenwaarde te krijgen. Om te zorgen dat het werkt moet je er wel echt in geloven en de affirmatie 3 tot 5 keer per dag herhalen.

Voordelen van positieve affirmaties

De voordelen van Affirmaties zijn eindeloos, ze hebben er al aan bijgedragen dat heel veel mensen over de hele wereld hun persoonlijke doelen hebben weten te bereiken. Bovendien hebben ze veel mensen geholpen om positieve veranderingen aan te brengen.

Hier zijn een paar voordelen van het gebruik van positieve affirmaties.

 • Minder negatieve gedachten

Omdat veel van onze gedachten onbewust zijn, zorgen positieve affirmaties ervoor dat we ons meer bewust worden van onze gedachtepatronen en hoe we ons voelen. Dit vermindert het risico om negatieve gedachtepatronen toe te laten.

 • Gelukkiger

Affirmaties helpen je om in te zien wat de dingen zijn die ervoor zorgen dat je niet gelukkig bent. Hierdoor ben je in staat om het tij te keren en jezelf te omgeven met dingen die je wil in het leven.

 • Blij zijn met kleine dingen

We vergeten vaak dat het niet altijd hoeft te gaan om grote dingen. Door positieve affirmaties te gebruiken kun je je herinneren hoe belangrijk de kleine dingen zijn. Je zit misschien niet zo lekker in je vel maar je bent wel gezond. Je kunt dit in je affirmaties gebruiken zodat je het meer leert waarderen.

 • Minder risico op hart- en vaatziektes.

Door positieve affirmaties blijf je positief. Uit onderzoek is gebleken dat een positieve stemming en optimisme ervoor zorgen dat het risico op hartaanvallen en beroertes minder wordt.

Let op! Positieve affirmaties zijn geen vervanging van medische behandelingen, maar ze kunnen wel een handje helpen.

Hoe gebruik je affirmaties

Het is verstandig om elke dag een vast moment te reserveren om je affirmaties voor jezelf uit te spreken. Zorg dat je vasthoudt aan dat moment, ook als je ergens anders bent dan normaal. Hier zijn nog een aantal andere punten die je kunnen helpen met je affirmaties.

 • Spreek je affirmaties uit in de tegenwoordige tijd. Hierdoor richt je jezelf op het hier-en-nu.
 • Denk voor het uitspreken goed na over datgene wat je echt wil bereiken. Als je twijfels hebt zullen die je in de weg staan.
 • Probeer zoveel mogelijk gevoel, liefde, geloof en interesse in je affirmaties te leggen zodat je ook daadwerkelijk met de juiste intenties begint.
 • Tijdens de affirmaties kan het voorkomen dat er negatieve gevoelens naar boven komen. Het is niet gek dat je een beetje afgeleid wordt. Probeer het proces niet teveel te forceren, maar probeer langzaam weer terug te gaan naar je affirmaties.

Elke dag affirmaties uitspreken

Er zijn geen harde regels over de timing en frequentie waarop je affirmaties uit moet spreken. Maar regelmatige herhaling is belangrijk. Het is aan te raden de affirmaties drie tot vijf keer per dag hardop uit te spreken. Schrijf je affirmaties op in een dagboek en oefen met het uitspreken voor de spiegel zodat je de affirmaties extra kracht bij kunt zetten.

Voorbeelden van positieve affirmaties:

Om een idee te geven hebben we hier een aantal positieve affirmaties voor je opgeschreven die je zelf ook kunt gebruiken.

 • Ik geloof in mezelf, en vertrouw mezelf.
 • Ik accepteer mezelf en hou van mezelf.
 • Ik eet goed, beweeg regelmatig en neem voldoende rust om gezond te blijven.
 • Ik leer van de fouten die ik heb gemaakt.
 • Ik weet dat ik alles kan bereiken als ik daar mijn zinnen op zet
 • Ik vergeef mezelf dat ik menselijk ben. Het is niet erg om niet perfect te zijn,
 • Ik accepteer wat ik niet kan veranderen.
 • Ik leef in het hier-en-nu, op dit moment.
 • Ik ben omringd door geweldige vrienden en familie.
 • Ik kies ervoor om boven negatieve gevoelens uit te stijgen en negatieve gedachten te negeren.
 • Ik bevrijd mezelf van angst, oordeel en twijfel.
 • Ik kies ervoor om positief te denken en goede gedachten te hebben.
 • Ik laat mijn leven niet beheersen door mijn angsten.
 • Ik ben veerkrachtig, sterk en dapper, en niemand kan daar iets tegen doen.
 • Ik bepaal zelf hoe ik me voel.
 • Ik heb controle over mijn gedachten, gevoelens en keuzes.
 • Ik behandel anderen met respect en waardeer ze als individu.
 • Ik kies ervoor om gelukkig te zijn.
 • Ik kan in alle rust gaan slapen want mijn leven is in orde.
 • Ik heb grip op mijn gedachten, en ik veroordeel mezelf niet.

Affirmaties zelf schrijven

Je kunt bovengenoemde affirmaties zonder problemen gebruiken, maar als je wat meer geoefend bent kun je ervoor kiezen om je eigen affirmaties te maken. Dat doe je als volgt.

Stap 1: “Ik…”

Je schrijft je affirmatie in de ik-versie waardoor het extra krachtig wordt. Door de zin te beginnen met Ik…. maak je de zin extra krachtig en geef je als het ware je ziel de opdracht om de zin ook waar te maken.

Stap 2: Gebruik de tegenwoordige tijd

Spreek over dingen alsof je ze al hebt. Het helpt je geest om de uitkomst te visualiseren. Je kunt bijvoorbeeld zeggen ´ik heb een mooie carrière´ in plaats van ´ik wil een mooie carrière´.

Stap 3: Zeg wat je wil

Gebruik geen zinnen waarbij je aangeeft wat je niet wil. Dus zeg niet ´Ik wil geen negatieve gedachten meer.´, maar zeg ´ik denk positief´.

Stap 4: Houd het kort

Schrijf geen heel boekwerk. Het is makkelijker om iets te onthouden dat kort en bondig is. Bijvoorbeeld `Ik zorg goed voor mijn lijf´ in plaats van ´ik eet gezond, drink niet en ga regelmatig naar de sportschool´.

Stap 5: Wees specifiek

Ben specifiek zodat je geest beter in staat is om het uiteindelijke doel voor te stellen. Zeg bijvoorbeeld ´ik ga 10 kilo afvallen in 10 maanden´ in plaats van ´ik wil de komende periode afvallen´.

Stap 6: Schrijf voor jezelf

Zorg ervoor dat je affirmaties je eigen acties beschrijven en niet de acties van anderen.

Stap 7: Zorg dat het iets betekent

Zorg ervoor dat je affirmatie echt iets voor jou betekent. Het moet echt betekenisvol zijn voor jou.

Op de positieve weg

Nu je weet wat affirmaties zijn kun je ze gebruiken om positiever in het leven te staan en je doelen te behalen. Je hebt maar een paar minuten per dag nodig om zichtbare veranderingen in je leven te creëren.

Plaats een reactie