Alle voordelen van hardlopen voor je op een rijtje

Mensen die niet hardlopen kijken soms met verontwaardiging naar mensen die in alle vroegte door de straten rennen. Als je niet hardloopt, is de magie van de sport en het concept ‘runners high’ vaak moeilijk te begrijpen, bovendien is het moeilijk uit te leggen. Maar afgezien van het feit dat het heel fijn is om hard te lopen zitten er heel veel voordelen aan hardlopen. Lees verder om erachter te komen wat die voordelen zijn en waar je op moet letten.

Video: Sportarts vertelt over voeding en hardlopen

Sportarts vertelt over voeding en hardlopen

De voordelen van hardlopen

Zoals gezegd zitten er heel wat voordelen aan hardlopen. Niet alleen vinden mensen het fijn om te doen, het zorgt ook voor een verlaagde kans op ziektes, verbetert je humeur en verbrand calorieën. We zetten de voordelen hier voor je op een rijtje.

Je kunt gewicht verliezen

Veel mensen kiezen ervoor om te gaan rennen in de hoop dat ze gewicht zullen verliezen. Een logische gedachte want afhankelijk van je lengte en gewicht zal je per uur zo’n 500 a 700 calorieën verbranden. Omdat je tijdens het hardlopen ook spiermassa opbouwt die ook in rust energie verbruiken zul je ook na het hardlopen meer calorieën verbranden dan voorheen.

Intervaltraining

Ondanks dat je tijdens hardlopen heel veel calorieën kunt verbranden zijn er manieren waarop je dat kunt versterken. Als je kiest voor een intervaltraining verbrand je nog meer calorieën.

Hardlopen versterkt je spieren en botten

Tijdens hardlopen gebruik je heel veel spieren in je lichaam, denk aan je quads, hamstrings, bilspieren en zelfs buikspieren. Naast het versterken van je spieren zullen ook je botten en pezen sterker worden omdat ze gewend raken aan het opvangen van de klappen tijdens hardlopen.

Zeker voor vrouwen is het versterken van de botten een groot voordeel omdat bij vrouwen na de menopauze de botten snel brozer worden. Als je regelmatig hardloopt, kun je dit een paar stappen voor zijn.

Het kan je hart sterker maken

Om je hartspier fit te houden en sterker maken is het noodzakelijk om wekelijks 150 minuten op gemiddelde intensiteit te sporten of 75 minuten intensief. Hardlopen is een intensieve sport en is dan ook ideaal om je hart in optimale conditie te houden. Als je hart sterker wordt kan het met elke hartslag meer bloed door je lichaam pompen, hierdoor krijgen je spieren meer zuurstof en wordt je fitter.

Het zorgt dat het risico op chronische ziektes afneemt

Als je regelmatig hardloopt, zal je bloeddruk in rust lager worden. Dit heeft tot gevolg dat het risico op een heleboel ziektes ook lager wordt. De kans dat je een hartaanval krijgt wordt bijvoorbeeld een stuk lager. Er zijn nog veel meer ziektes waarop de kans dat je het krijgt, terugloopt als je hardloopt, denk hierbij aan kanker, aderverkalking, een te hoog cholesterol en diabetes.

Verbetering van je stofwisseling

Hardlopen kan ervoor zorgen dat je lichaam zichzelf beter kan reguleren. Zo wordt door de inspanning je stofwisseling beter waardoor je meer calorieën verbrand. Daarnaast zorgt het ook voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Als je regelmatig hardloopt, is je bloedsuikerspiegel niet alleen tijdens het hardlopen stabiel, maar ook daarna. Dit is een teken van een gezond lichaam.

Het verbetert je humeur

Hardlopen zorgt voor endorfines dat is een stofje dat ervoor zorgt dat pijn onderdrukt wordt en je kalm wordt. Daarnaast maakt je lichaam tijdens hardlopen ook dopamine aan, deze neurotransmitter geeft je een fijn en gelukkig gevoel.

De endorfines en dopamine blijven ook na het hardlopen een tijdje in je lichaam waardoor je nog lang plezier kunt hebben van je work-out. Hardlopen is dan ook speciaal aan te raden voor mensen die veel stress hebben of last hebben van een depressie.

Runners high

Als hardlopers het hebben over ‘runners high’ dan gaat het om het moment dat er een flinke dosis endorfines in het lichaam vrijkomen. Een hardloper voelt zich op dat moment heel fijn en blij en krijgt als het ware een extra dosis energie.

Het verbetert je immuunsysteem

Er zijn een aantal redenen waarom hardlopen ervoor zorgt dat je immuunsysteem verbeterd wordt. Enerzijds zal tijdens hardlopen je hartslag hoger worden waardoor er meer bloed door je lichaam zal stromen. Bacteriën die je lichaam binnenkomen worden door die snelle bloedstroom eerder uit het lichaam gedreven.

Tijdens hardlopen wordt de temperatuur in je lichaam hoger iets wat helpt bij het bestrijden van infecties en het verspreiden van bacteriën tegengaat. Tot slot zal je lichaam meer antilichamen en witte bloedcellen aanmaken als je regelmatig hardloopt, dat zijn belangrijk onderdelen van een goed immuunsysteem.

Zorgt voor een beter cognitief vermogen

Doordat er tijdens het hardlopen meer bloed door je lichaam gepompt wordt zal dat ook meer zuurstof en andere voedingsstoffen naar je hersenen sturen. Dit zal ervoor zorgen dat er nieuwe connecties gemaakt worden en je letterlijk hersencellen aanmaakt. Dit kan mensen met neurologische stoornissen of hersenbeschadiging helpen om hun capaciteiten te verbeteren en zorgt er voor andere mensen voor dat hun cognitieve vermogen goed blijft werken en gestimuleerd wordt.

De nadelen van hardlopen

Ondanks het grote aantal voordelen is het ook goed om een paar van de nadelen van hardlopen te benoemen. Dit doen we niet om je te ontmoedigen, maar juist om je bewust te maken van de risico’s. Als je hier rekening mee houdt, zou niks je namelijk in de weg moeten staan om volop te genieten van hardlopen.

Belasting gewrichten

Voor met name mensen die wat zwaarder zijn zorgt hardlopen voor een behoorlijke belasting van de gewrichten wat kan zorgen voor blessures en overbelasting. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om de knieën, maar ook andere spieren, pezen en botten. Om te voorkomen dat je gewrichten overbelast wordt is het goed om langzaam te beginnen met hardlopen, een goede techniek toe te passen en op een gelijke ondergrond te lopen. Overkomt je dit toch dan hoef je jezelf niet te schamen. Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat maar liefst 65% van de mensen die regelmatig hardloopt wel eens een blessure krijgt.

Problemen met de spijsvertering

Veel hardlopers, en dan met name degene die lange afstanden lopen, krijgen last van hun spijsvertering. De reden hiervoor is dat je lichaam hard bezig is met sporten waardoor de bloedstromen vooral naar je spieren gaan en minder naar je spijsverteringsstelsel. Het is dan ook niet gek als lange-afstandslopers last krijgen van diarree tijdens of na een wedstrijd.

Wat als het aan motivatie ontbreekt

Je hebt hierboven gelezen wat de vele voordelen zijn van hardlopen, maar ondanks dat je die gelezen hebt, is er alsnog een drempel om te beginnen met hardlopen. Om je op weg te helpen hier een paar tips om je te motiveren om aan de slag te gaan:

  • Meld je aan voor een hardlooples – Vindt je het moeilijk om jezelf te motiveren dan kan jezelf aanmelden voor een hardloopklas een goede stok achter de deur zijn. Omdat je het al afgesproken hebt, en waarschijnlijk al betaald hebt, is de kans groot dat je ook daadwerkelijk gaat.
  • Meet je voortgang – Houdt je voortgang bij via een fitness tracker of hardloop-app. Je zult zien dat je steeds beter wordt, een goede motivatie om het vol te houden.
  • Maak een playlist – Muziek kan je motiveren om in actie te komen. Maak een playlist waar je blij van wordt en voordat je er erg in hebt loop je nog een blokje verder om dat leuke liedje af te luisteren.
  • Koop een nieuwe outfit – Koop een outfit waar je blij van wordt, zo blij dat je hem direct uit wil proberen tijdens een rondje hardlopen.
  • Vaste dagen – Om hardlopen eigen te maken is het belangrijk om routine op te bouwen. Prik daarom vaste dagen. Na een tijdje ga je vanzelf de rest van je afspraken om je hardloopmomenten heen plannen en maak je jezelf zonder erbij na te denken klaar voor je rondje.

Blessures

Als je elke dag hardloopt, is er een grotere kans dat je blessures krijgt. Te veel fysieke activiteit kan ervoor zorgen dat je lichaam overbelast raakt. Dit gebeurt met name als je techniek niet goed is of niet fit bent. Om blessures te voorkomen moet je het volgende doen:

  • Zorg dat je de juiste schoenen draagt en ze regelmatig vervangt.
  • Bouw het aantal kilometers dat je hardloopt langzaam op.
  • Wissel je training af met bijvoorbeeld zwemmen, wandelen of fietsen.
  • Zorg voor een goede warming-up en cooling down.

Meer voordelen dan nadelen

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er meer voordelen dan nadelen verbonden aan hardlopen. Als je op een rustig tempo begint met hardlopen en goed naar je lichaam luistert, is de kans groot dat je binnen no-time net zo geniet van hardlopen als vele duizenden anderen die de sport al ontdekt hebben. Als je eenmaal begonnen bent met hardlopen zul je niet alleen fitter worden, maar waarschijnlijk ook slanker, blijer en gezonder, wat wil je nog meer.

Plaats een reactie