Onze maatschappij vertrouwd steeds meer op technologie, en ook in de sport is deze technologie niet meer weg te denken. We zijn dol op de data die we hiermee kunnen vergaren om onze prestaties te analyseren en te verbeteren. Activiteit trackers als Strava zijn een goed voorbeeld hiervan.
Als je houd van sporten zoals hardlopen en fietsen heb je dan ook vast wel eens gehoord van de hardloop app Strava. Deze hardloop app legt de data van jouw activiteiten vast. Veel hardlopers en fietsers zweren erbij, en mede dankzij de connectiviteit met social media is de app extreem populair. Je hebt bijvoorbeeld vast wel eens een Facebook bericht gezien van iemands hardlooproute en snelheid. Het is tegenwoordig zelfs een trend om in Strava figuren en vormen op een kaart te maken in. Mensen lopen bijvoorbeeld een Eiffeltoren of ze fietsen een walvis bij elkaar.
Strava art
Maar wat is Strava nou eigenlijk, wat kun je ermee, en hoe werkt het? Lees snel verder om erachter te komen.
Kortgezegd is Strava een activity tracker voor sporters van elk kaliber dus zowel voor beginnende hardlopers als ervaren wielrenners. De app verzamelt GPS-data die gebruikt worden om onder andere je snelheid, route, afstand, verbranding en hartslag te meten. Dit stelt jou in staat om je hardloop prestaties en vorderingen nauwkeurig bij te houden. Hierdoor kun je jouw vorderingen zien wat een extra boost geeft om door te gaan en het beste uit jezelf te halen.
Installatie van Strava
Je kunt de strava app gratis downloaden op je smartphone, of de webversie gebruiken op je computer. Daarnaast kun je het programma gebruiken op je fitness tracker (bijv. fitbit, Garmin-watch, Apple watch).
Voor je smartphone kun je strava gratis downloaden via de App Store of Google Play. Wil je het programma downloaden op je computer dan kan dat eenvoudig via www.strava.com. Fitness Trackers kun je tot slot online aanmelden als jouw default apparaat, dit kun je doen tijdens het aanmaken van je Strava account, maar hierover dadelijk meer.
Strava Inloggen met socialmedia
Zodra je de Strava app hebt geïnstalleerd of naar de website gaat moet je een account aanmaken. Hiervoor kun je op strava inloggen met je Facebook of Google Account, of je e-mailadres invoeren. Na het inloggen zal Strava je vragen om een profiel aan te maken met je naam, geboortedatum, geslacht en woonplaats. Daarnaast kun je een profielfoto kiezen.
De gegevens in je profiel zijn de gegevens die anderen kunnen zien als je met Strava berichten plaatst op social media. Denk dus goed na over welke informatie je openbaar wil maken. Mocht je twijfelen, je kunt later alle gegevens nog aanpassen.
Privacy
Na het aanmaken van je profiel ga je naar de ‘Privacy settings’ hiermee kun je bepalen wie welke data kan zien. We raden aan om ‘Privacy zones‘ te creëren, dit zorgt voor willekeurige blinde zones die privacygevoelige locaties, zoals je huis, verbergen.
Ga daarna naar ‘Data Permissions’ om aan te geven of Strava al dan niet persoonlijke informatie mag ontvangen die jouw apparaat ooit eerder heeft opgeslagen. Denk hierbij aan informatie zoals die van de stappenteller, of calorieteller op je smartphone.
Strava flyby: Leer nieuwe mensen kennen
Ook kun je hier instellen of je gebruik wilt maken van Strava flyby. Als je strava flyby aanzet kun je zien langs welke mede-strava gebruikers je bent gelopen. Deze feature staat standaard uit, maar is een leuke manier om nieuwe vrienden te vinden. Strava flyby lijkt erg op dating-app Happn, maar dan dus voor hardlopers.
Activiteit invoeren
Je kan op drie manieren je activiteit invoeren voor analyse. Dit kan door de data handmatig in te voeren na de activiteit, via de strava app op je Smartphone tijdens de activiteit, of door gebruik te maken van de data op je fitnesstracker.
Om handmatig gegevens in te voeren kies je het plus teken op je app of de website, vul hier zoveel mogelijk gegevens in om een goed beeld te krijgen van je work-out. In de app kies je voor ‘Record’ en daarna voor ‘Start’. De GPS op je apparaat zal er vervolgens voor zorgen dat alle data goed wordt opgeslagen. Als je jouw fitnesstracker en Strava hebt gesynchroniseerd kun je jouw activiteit eenvoudig toevoegen door op ‘Upload activity’ te klikken.
Hoe meer gegevens Strava heeft over jouw activiteit des te beter het overzicht is. Ook als je handmatig informatie invoert kan dit helpen om een beter beeld te krijgen van je prestaties. Door die prestaties in de gaten te houden zie je jouw vorderingen over de lange termijn, en niks werkt zo motiverend als dat.
De Strava Community
Voor veel gebruikers is Strava’s sociale community een belangrijke reden om juist dit programma te gebruiken. De community zorgt dat je contact kunt maken met mensen met dezelfde interesses en geeft je de kans om deel te nemen aan activiteiten. Je kunt bijvoorbeeld deelnemen aan een challenge waarbij je een virtuele wedstrijd aangaat met duizenden andere gebruikers. Je kunt ook in contact komen met andere Strava gebruikers in jouw omgeving door te klikken op ‘Clubs’. Je hebt ook de mogelijkheid om mensen te volgen, zoals jouw hardloopmaatjes. je kunt ze virtueel aanmoedigen en feliciteren.
Strava abonnement, voordelen
Als je Strava regelmatig gebruikt en hier net zo tevreden over bent als vele anderen, is het een idee om een betaald abonnement voor de strava app aan te schaffen. Als je een jaarabonnement aanschaft kost je dit 5 euro per maand, de eerste 60 dagen strava premium zijn gratis. Als je kiest voor dit abonnement krijg je toegang tot heel wat meer features dan met de gratis versie. Je vindt de extra features hieronder:
Extra features als strava heatmaps
- Beacon op apparaten
- Routeplanner
- Traject competitie
- Dashboard voor je training
- Hartslaganalyse
- Vermogensanalyse
- Uitgebreide statistieken
- Doelen stellen
- Trainingslogboek
- Vergelijkingen
- Heatmaps (populair)
- Extraatjes van partnerbedrijven
De extra features die je krijgt met een betaald abonnement geven je nog meer mogelijkheden om het beste uit je training of wedstrijd te halen. Als je bijvoorbeeld toewerkt naar het lopen van een halve marathon dan kun je op de app trainingsdoelen invoeren. Stel de doelen zo in dat je opbouwt naar langer, sneller, of verder lopen. Op het dashboard zie je terug hoe je conditie verbetert en of je trainingen effectief zijn. Je kunt ook eerdere activiteit op hetzelfde traject vastleggen en met elkaar vergelijken zodat je een goed beeld hebt van je vorderingen.
Strava routes
Een andere handige feature van Strava is het ontdekken van nieuwe routes. Strava gebruikt alle routes die gebruikers lopen om interessante, uitdagende, of populaire routes aan te beleven. Dit is nuttig voor als je het beu bent om elke keer hetzelfde rondje te lopen.
Maar, je kunt deze functie ook gebruiken als je niet in je eigen omgeving bent, zoals op vakantie of tijdens een weekendje weg. Op deze plekken weet je vaak de weg niet en is het daarom moeilijk te bepalen wat een goede, en bovendien veilige, route is. Deze optie raad jou de beste en populairste routes aan.
Zelf een strava route maken
Als je regelmatig op strava dezelfde route hardloopt of fietst en anderen doen dit ook, dan kan Strava hier een route of wedstrijd traject van maken. Je ziet op je app wie dit traject het snelst en het vaakst heeft afgelegd. Zo voeg je eenvoudig een wedstrijdelement toe aan een eenvoudige training in je eentje.
Veilig hardlopen
Het is leuk om samen met anderen te sporten, maar soms komt het even niet uit of wil je alleen op pad. We raden aan om altijd aan anderen te vertellen waar en wanneer je gaat sporten voor de veiligheid. Strava bied nog een extra optie. Als je de strava app gebruikt op een Garmin-connect apparaat of Apple watch dan kun je met de beacon jouw locatie te allen tijde delen met vrienden en familie. Wel zo veilig en vertrouwd hardlopen.
Runkeeper versus Strava
Uiteraard is Strava niet de enige activity tracker op de markt, een populaire andere optie is Runkeeper. Runkeeper van hardloopmerk ASICS is in tegenstelling tot wat de naam zegt niet alleen voor mensen die hardlopen, maar ook voor andere sporten zoals wandelen, fietsen en zwemmen. Maar, wat onderscheid deze twee trackers van elkaar en welke past het beste bij jou.
De verschillen
Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die een hardloop app gebruiken om hun sportieve prestaties te meten, vaker hardlopen dan mensen die dat niet doen. Kortom, het is altijd beter om iets te gebruiken, dan niets. Dat gezegd hebbende is er uiteraard een verschil tussen beide opties. Simpel gezegd is Strava uitgebreider dan Runkeeper en geeft je meer kansen om contact te krijgen met andere gebruikers, onder andere op social media. Runkeeper blinkt daarentegen weer uit in het aanmoedigen van zijn gebruikers.
Beginners en gevorderden hardlopers
Zoals gezegd blinkt Runkeeper uit in het motiveren en aanmoedigen van hun gebruikers waardoor het een ideale app is voor mensen die net beginnen met hardlopen. Voer de sport in die je wil gaan beoefenen en de app zal je aanmoedigen en belonen met medailles en badges. Daar tegenover staat dat je met Strava makkelijker je resultaten deelt met de Strava community en met je volgers. En laten we wel wezen, die kunnen ook voor een behoorlijke dosis motivatie zorgen.
Abonnement prijs
Beide hardloop apps hebben een gratis variant die al aardig wat opties biedt, zeker voor beginners en mensen die niet regelmatig sporten. Maar, als je meer gegevens wil zien, of aan het trainen bent voor een wedstrijd, dan hebben de betaalde varianten een flinke meerwaarde. Zoals eerder gezegd kost een Strava abonnement circa 5 euro per maand. Runkeeper is iets duurder, namelijk 6 euro per maand voor een premium abonnement.
Beste activity tracker app: Strava of Runkeeper?
We kunnen het er met zijn allen denk ik wel over eens zijn dat hardloop apps heel veel nuttige informatie kan bieden over jouw sportprestaties. Deze data geven je een beeld van waar je staat en waar je naartoe wil. Kortom, welke app je ook kiest, het zal je helpen in je motivatie, en prestaties. Sportze!