Alles over hardlopen met Evy

Als je dit artikel leest is dat waarschijnlijk omdat je erover denkt om te gaan hardlopen, maar niet zo goed weet hoe je moet beginnen, en ergens gehoord hebt over ‘Hardlopen met Evy’. Je hebt misschien wel eens gehoord van een ‘runners high’ en wil ontdekken of jij dat ook kunt ervaren, of misschien wil je gewoon een nieuwe hobby, of wat kilootjes kwijtraken. In alle gevallen is hardlopen geschikt voor jou, en ‘Hardlopen met Evy’ kan jou een heel eind op weg helpen.

Evy helpt je ritme vinden

Ik hoor vaak van mensen dat ze geïntimideerd zijn door andere hardlopers.

‘Ze zien er zo fit en sportief uit, dat lukt mij nooit’.

Die opmerking is heel logisch, ik vond die mensen in het begin ook redelijk intimiderend, en ik kon me niet voorstellen dat ik daar ooit bij zou horen. Ik hoor dan ook vaak dat mensen wel willen hardlopen, maar zich niet direct bij een hardloopvereniging willen aansluiten waar, in hun ogen, vooral mensen bij zitten die superfit zijn en alleen marathons lopen. Maak je geen zorgen, met de app ‘Hardlopen met Evy’ kun je zelf op jouw ritme beginnen zonder pottenkijkers en een oordeel van anderen.

Wat is Hardlopen met Evy?

Voordat ik je overtuig van het feit dat ook jij kunt hardlopen dankzij Evy is het goed om te weten wat ‘hardlopen met Evy’ eigenlijk is.

download hardlopen met Evi app

Kortgezegd is het een hardloopapp die je in kleine stappen leert om te hardlopen. Na het installeren van de app stel je jouw doel in en ga je samen met Evy beginnen met hardlopen. De app is met name geschikt voor beginners. Want de eerste keer dat je gaat hardlopen hebben we het letterlijk over 1 minuut. Dat klinkt als weinig, maar voor iemand die nog nooit heeft hardgelopen is het al heel wat. Elke dag bouw je jouw trainingen op, begeleid door Evy die jou motiveert en stimuleert om door te zetten.

Evy Gruyaert

Als je de app ‘hardlopen met Evy’ installeert, zul je tijdens het hardlopen gemotiveerd worden met teksten als

‘ik ben fier op u’.

Achter deze fijne stem gaat de tv-persoonlijkheid Evy Gruyaert schuil. Deze Vlaamse tv-persoonlijkheid is tevens moeder en sportfanaat.

Evy Gruyaert van lopen met evy

Hardlopen met Evy podcast

In 2006 presenteerde ze het programma ‘Vlaanderen sportland’ voor de Vlaamse omroep. Voor dit programma trok Evy de regio in om mensen te stimuleren meer te sporten. Na dit programma begon ze met een podcast die uiteindelijk in 2013 resulteerde in de app hardlopen met Evy. Deze app heeft ze samen met het sportinitiatief Start to Run ontwikkeld.

Sinds het uitbrengen van de app heeft ze ook de app ‘Yoga met Evy’ uitgebracht, en in 2020 heeft ze een boek geschreven om je te helpen bij je eerste 5 km hardlopen. De app telt ondertussen meer dan een half miljoen gebruikers in heel Nederland en Vlaanderen.

De hardlopen met Evy podcast is nog altijd te downloaden als mp3 en streamen via podtail.nl. De postcast heeft 58 verschillende afleveringen en bouwt op van 5km naar 10km achter elkaar hardlopen.

Evy app gratis downloaden

Evy app

Om de hardlopen met evy app, gratis te downloaden ga je naar Google Play, of de App store. Hier download je de app. Daarna moet je een abonnement aanmaken. Inloggen kan door je e-mailadres in te voeren en een wachtwoord aan te maken. Daarna kun je direct aan de slag met de app.

Hardlopen opbouwen met Evy

De app van Evy helpt je om binnen 10 weken, 5 km hard te lopen. Je kunt dat daarna verder uitbouwen tot 10 kilometer of zelfs nog meer. Met name voor beginners is de opbouw heel prettig.

De trainingen zien er altijd als volgt uit:

 • Start met 5 minuten warming-up
 • Interval training wandelen-hardlopen met begeleiding van Evy
 • Eindigen met 5 minuten cooling-down

Het begin

In de eerste weken zul je korte trainingen volgen met veel intervallen en slechts korte stukken hardlopen zodat je langzaam je conditie opbouwt en went aan hardlopen. Tijdens de eerste training begin je met 1 minuut hardlopen en 1 minuut wandelen wat je een keer herhaald. Daarna loop 2 minuten hard, gevolgd door 2 minuten wandelen, ook dit hehaal je. Tot slot ga je 3 minuten hardlopen en 3 minuten wandelen. Om af te sluiten doe je een cooling down van 5 minuten. De hele training duurt inclusief warming-up en cooling-down 28 minuten.

Routine inbouwen

Als je het schema van Evy volgt zul je drie keer in de week een training doen. Je lijf kan hierdoor langzaam wennen aan je nieuwe hobby, en je spieren en gewrichten worden hierdoor niet teveel belast.

Als je een nieuwe sport aanleert en je wil dat dit onderdeel wordt van je wekelijkse routine is het bovendien belangrijk om een realistisch schema aan te houden. Je wil misschien fanatiek van start en elke dag hardlopen, maar je moet jezelf afvragen of dit op de lange termijn wel vol te houden is. Op de dagen dat je niet hardloopt, kun je wel wandelen of andere sporten beoefenen zoals yoga, of zwemmen.

Gratis & betaald abonnement

Net als bij vele andere fitness-apps kun je bij deze app zowel kiezen voor een gratis versie als een betaalde versie. De gratis versie biedt al een groot aantal opties die, zeker als je net begint, waarschijnlijk voldoende zijn. Wil je meer opties of maak je al geruime tijd gebruik van deze app dan kun je kiezen voor de betaalde variant. Je kunt een abonnement afsluiten voor €1,99 per maand, €4,99 voor 3 maanden, of €9,99 voor een jaar. Hier kort op een rijtje welke opties beide versies hebben;

Opties gratis app:

 • Registratie vrije trainingen
 • Trainingsdagboek
 • Luister naar je favoriete muziek via Spotify
 • Hoor van Evy hoe ver en snel je loopt
 • Berekenen hartslagzones

Opties betaalde app:

 • Maak gebruik van 25 trainingsprogramma’s gemaakt door experts
 • Je coach zal je via audio motiveren en tips geven. Hierbij zal ze jouw naam noemen
 • Audio begeleiding op basis van je hartslag
 • Link de app met Strava en importeer je gegevens naar je Strava profiel
 • Link de app met Apple health en importeer je gegevens naar je Apple watch
 • Meer voordelen bij partners

Postieve ervaringen

Zoals eerder gezegd heeft de app ‘Hardlopen met Evy’ al meer dan een half miljoen downloads en hopelijk evenzoveel nieuwe hardlopers. Maar waarom maken mensen zo graag gebruik van deze app?!

Mijn persoonlijke ervaring is dat het te maken heeft met de motivatie en goed behapbare trainingsschema’s. Toen ik besloot om van de bank af te komen en midden in de winter de kou in te gaan om met Evy te gaan hardlopen had ik na de eerste twee trainingen door, ik kan dit, ik kan hardlopen als ik dit schema volg. 1 minuut hardlopen klinkt misschien niet lang, maar als je het nooit hebt gedaan dan lijkt het een eeuwigheid te duren. Gelukkig merk je na een paar trainingen dat het goed is bij te houden en je daadwerkelijk snel voortgang maakt. En zit je er even doorheen dan zal Evy je opbeuren met een motiverende tekst, weetje, of goede tip.

Voordelen en nadelen

Elke fitness-app heeft zijn voordelen en nadelen, zo ook de app ‘Hardlopen met Evy’. Ik zal beide voor je benoemen zodat je zelf kunt bepalen wat voor jou het zwaarst weegt.

Voordelen Hardlopen met Evy

De app heeft als groot voordeel dat je niet op je telefoon hoeft te kijken om te weten hoe lang je nog moet hardlopen of hoe het met je training gaat. Evy vertelt je tijdens het hardlopen hoe lang je nog moet lopen, en tijdens het wandelen zal ze aftellen totdat je weer mag gaan hardlopen. Bij andere apps is dit niet het geval. Je krijgt hooguit een update over hoe lang je al hardloopt, maar je wordt niet stap voor stap begeleid en geïnformeerd over je voortgang.

 • Evy is echt een hardloopcoach en niet slechts een trainingsschema –

Nadelen

Over het algemeen is de app heel prettig in gebruik en zullen veel, met name beginnende, hardlopers er baat bij hebben, maar er zijn ook een aantal nadelen. Een nadeel is dat als je gebruik wil maken van de uitgebreide trainingsprogramma’s je moet betalen. Omdat er zoveel apps op de markt zijn die je gratis kunt gebruiken is dit een grote min voor deze app die ze zeker klanten zal kosten.

De app blinkt uit in het geven van tips, advies en motivatie tijdens het hardlopen, maar ze geven geen tips voor je Warming-up en cooling-down. Beide zijn in mijn beleving, en ik denk dat zowel Evy, als vele andere sportcoaches, het met me eens zijn, heel belangrijk. Omdat ze er in de app niet op ingaan bij deze een 5 minuten durende warming-up en cooling down.

Het evy hardlopen schema

Hieronder een voorbeeld van één van de hardlopen met evy schema’s. Meer schema’s vind je in ons overzicht. Met onder meer hardloopschema’s van Evy, strava, Runkeeper en meer hardloop apps.

Warming-up

 • 30 seconden joggen op de plaats
 • 15 seconden high knees op de plaats
 • 15 seconden hip twists
 • 15 seconden jumping jacks
 • 15 seconden joggen op de plaats
 • 5-10 draaien met de armen
 • Lunges 3x per been
 • Quad stretch 3x per been
 • Hamstring stretch 3x per been

Cooling down

 • 3 keer diep inademen, met sun salutation
 • 20 seconden standing forward bend
 • 20 seconden staande quad stretch per kant
 • 20 seconden hiel stretch per kant, tegen muur
 • 20 seconden schouder stretch per kant
 • 20 seconden bicep stretch per kant

Bij deze warming-up en cooling down is er bewust voor gekozen om geen grondoefeningen toe te voegen omdat je waarschijnlijk buiten bent. Mocht je toch ergens een schone ondergrond vinden of thuis de warming-up en cooling down doen dan raad ik je aan om ook de cat/cow stretch, childs pose en runners lunge toe te voegen aan je cooling down.

Heb ik de evy app dan wel nodig

Je vraag je misschien of het dan wel strikt noodzakelijk is om een hardloop app als evy te downloaden om je te helpen met hardlopen. Uiteraard is het niet verplicht om hier gebruik van te maken, niemand houdt je tegen om je hardloopschoenen aan te trekken en te gaan rennen. Maar, onderzoek heeft aangetoond dat mensen die een hardloopapp gebruiken, of dat nu ‘Hardlopen met Evy’ is of niet, veel beter gemotiveerd zijn. De kans dat iemand stopt met de nieuwe sport vanwege gebrek aan motivatie schijnt met 75% af te nemen. Bovendien is de app voor een groot deel gratis, dus wat houdt je tegen.

Tot slot

Zoals eerder gezegd heb ik zelf met heel veel plezier gebruik gemaakt van deze app om te leren hardlopen. Ik ben hier een paar jaar geleden mee begonnen en sindsdien loop ik regelmatig. Ook veel van mijn vrienden zijn ook dankzij Evy aan het hardlopen geslagen. Als ook jij hiermee wil beginnen dan is mijn advies ook zeker om de app te downloaden. Laat je motiveren, aanmoedigen en inspireren door Evy, en voor je het weet loop jij je eerste 5 kilometer.

Plaats een reactie