Hoe verbrand je buikvet tijdens het hardlopen

Houd je ervan om regelmatig hard te lopen om buikvet tegen te gaan of overweeg je om deze hobby op te gaan pakken? De reden kan zijn dat je fitter wil worden, maar veel mensen doen het ook om af te vallen. Zeker als we ouder worden krijgen we te maken met wat meer lichaamsgewicht. Gewicht wat maar moeilijk weg gaat en zeker in de buikstreek voor problemen zorgt. Toch gaan er geruchten dat hardlopen niet goed werkt tegen het verbranden van buikvet, dus kun je eigenlijk wel effectief buikvet verbranden tijdens het hardlopen? Het antwoord lees je hier.

Kun je buikvet verbranden tijdens het hardlopen?

Laten we eerst maar eens ingaan op deze prangende vraag, want dat is wat je uiteindelijk wil weten. Kun je buikvet verbranden tijdens het hardlopen?

Het antwoord is: JA

Maar, nu komt het volgende. Je moet wel op de juiste manier hardlopen om buikvet te kunnen verbranden. Er zijn verschillende manieren van hardlopen en niet alle manieren zijn even effectief om vet te verbranden, zeker niet op specifieke plekken zoals rondom de buik.

Hardlopen om calorieën te verbranden

Hardlopen is een van de sporten waarbij je het meeste calorieën verbrand van alle vormen cardio die er zijn. Loop je een half uur hard dan kun je tussen de 300 en 500 calorieën verbranden afhankelijk van je grootte en gewicht.

Afvallen

Om te zorgen dat je ook daadwerkelijk af gaat vallen moet je meer calorieën verbranden dan dat je dagelijks binnenkrijgt. Buikvet verbranden door simpelweg te gaan hardlopen is dus niet direct effectief. Wat je wel moet doen is:

  1. Je dieet aanpassen.
  2. 4 tot 5 keer per week een intervaltraining doen.

Je dieet

Zoals gezegd moet je om af te vallen zorgen dat je meer calorieën verbrand dan dat je dagelijks binnen krijgt. Maar doordat je gaat hardlopen zal je meer honger krijgen. Het is toch belangrijk dat je blijft eten, maar je moet er tegelijkertijd voor zorgen dat je slecht eten vervangt voor gezond en proteïnerijk voedsel. Daarbij moet je er ook voor zorgen dat je voldoende water drinkt en tijdens en na wedstrijden hydraterende sportdranken drinkt.

Intervaltraining

Tijdens elke vorm van hardlopen verbrand je veel calorieën en zul je vet verbranden, maar wil je meer buikvet verbranden met hardlopen dan is de beste methode om intervaltraining te doen. Zorg dat je:

  • Vier tot vijf keer per week traint
  • Elke keer 30 minuten tot 60 minuten traint
  • Je tempo afwisselt en hardloopt op gematigde snelheid

Geef een boost aan je metabolisme

Tijdens een interval training loop je op verschillende tempo’s. Door de veranderende intensiteit verhoog je de zuurstoftoevoer naar je spieren. Dit zorgt ervoor dat je metabolisme een boost krijgt je meer calorieën verbrand en dus meer buikvet verbrand tijdens het hardlopen. Let er wel op dat je niet alleen buikvet zult verbranden, maar ook vet op andere plekken. Ondanks dat intervaltrainingen goed werken kunnen we niet bepalen waar het eerste of het meeste vet verbrand wordt.

Hoeveel kun je afvallen

Het is lastig te zeggen hoeveel je precies af zal vallen omdat het heel erg afhangt van je startgewicht, je conditie, de intensiteit van je trainingen en of je man of vrouw bent. Over het algemeen komt het erop neer dat je 135 km moet hardlopen om 1 kilo vet te verbranden.

Hardlopen in de ochtend

Veel mensen lopen ‘s middags of in de avond hard, maar voor het verbeteren van je metabolisme is het juist aan te raden om in de ochtend hard te gaan lopen. Omdat je dan nog niet gegeten hebt, zal je metabolisme extra hard aan de slag gaan, iets waar je de hele dag profijt van zult hebben. Het verbranden van de calorieën houdt namelijk niet op na het hardlopen, je metabolisme zal voor langere periode harder werken.

Plaats een reactie