Tips voor hardlopen met spierpijn

Hardlopers staan erom bekend dat ze spierpijn en andere pijn onderdrukken terwijl het misschien slimmer zou zijn om het wat rustiger aan te doen. Om eerlijk te zijn, is het vaak moeilijk om te weten wanneer pijn gewoon pijn is na een zware training of wedstrijd, of wanneer het zo ernstig is dat je een tijdje zou moeten stoppen met hardlopen. 

Of je nu traint voor een wedstrijd of gewoon je routine volgt, een pauze inlassen is voor veel mensen moeilijker dan gedacht. De meeste hardlopers zijn namelijk nogal prestatiegericht waardoor een pauze voelt als opgeven.

Spierpijn voorkomen tijdens hardlopen

Spierpijn komt voort uit microscheurtjes in je spieren. De stijfheid en pijn die je een dag na het hardlopen kan voelen wordt veroorzaakt door die scheurtjes. Een scherpere pijn in een specifieke spier kan wijzen op een verrekte spier. Mocht dit het geval zijn dan heb je een arts nodig om een diagnose te stellen of de spier te behandelen.

Voorkom blessures: Schema Hardlopen met Evy: 5km & 10km

Wanneer kun je weer hardlopen?

Als hardlopen er niet voor zorgt dat je pijn krijgt, of pijn erger wordt, kun je weer beginnen. Het is in dat geval prima als je doorgaat met hardlopen zoals je gewend bent. Als de pijn niet erger wordt tijdens het hardlopen is de pijn waarschijnlijk niet gerelateerd aan hardlopen of een verrekte spier. Een rustig rondje hardlopen kan de spierpijn zelfs verzachten. Het is alleen wel beter om je trainingsschema niet te verzwaren door langer of intenser hard te lopen totdat de pijn volledig voorbij is.  

De meeste hardloopblessures die we zien zijn overbelastingsblessures. Het begint als iets milds, waarna je door blijft lopen en het erger wordt. Je tempo, afstand of intensiteit opvoeren terwijl je spieren pijnlijk zijn, kan leiden tot stramheid en ontsteking, wat een scheurtje in je spier kan veroorzaken. Als je eenmaal op dat punt komt, is het moeilijk te behandelen. Rustig aan trainen is de beste manier om dat te voorkomen.

Wanneer moet je stoppen met hardlopen?

Als je denkt dat hardlopen de reden is van je blessure, en als hardlopen de blessure verergert dan kun je beter stoppen en jezelf tijd gunnen om te herstellen. 

Focus je een week of twee op stretchen, na een paar weken kun je langzaamaan weer beginnen met hardlopen. De pijn kan ook te maken hebben met een verrekte spier. In dat geval is het essentieel dat je geen oefeningen doet totdat je toestemming hebt van een arts.

Luister naar je lijf

Het belangrijkste is dat je luistert naar de signalen die je lijf geeft. Je kunt beter een korte break nemen dan maanden uit de roulatie zijn omdat je zo graag door wilde gaan. Luister dus naar je lijf zodat je kunt blijven genieten van de mooie sport hardlopen.

Plaats een reactie