Het enige verschil tussen de Garmin Vivoactive 4 en 4s

Garmin is een Amerikaans bedrijf dat een van werelds grootste fabrikanten is van gps-apparaten. Op papier zijn ze gevestigd in Zwitserland, maar hun hoofdkantoor is te vinden in de Amerikaanse staat Kansas: Olathe. Het bedrijf werd opgericht onder de naam ProNav, maar deze is later veranderd naar Garmin omdat het een samenvoeging is van de twee voornamen van de oprichters: Gary Burrel en Min Kao. De navigatieapparatuur van Garmin is onder andere terug te vinden in personenauto’s, vrachtwagens, motorfietsen en sinds deze eeuw produceren ze ook sporthorloges.

Zo hebben ze in September 2019 de Garmin Vivoactive 4 en 4s op de markt gebracht. Dit waren de opvolgers van de succesvoller Garmin Vivoactive 3 editie. Garmin heeft een naam opgebouwd dankzij haar mooie sporthorloges met veel uitgebreide functies om alles qua gezondheid en fitness goed bij te kunnen houden. Daarnaast hebben ze ook al behoorlijk veel horloges op de markt gebracht voor een grote diversiteit aan prijzen. Mocht je dus door de bomen het bos niet meer zin? Lees dan vooral dit artikel over de Garmin 4 en 4s, dan vergelijken wij deze twee horloges voor je.

Garmin Vivoactive 4

De Garmin Vivoactive 4 is net als zijn voorgangers een smartwatch met extreem veel functies en sensoren erin. Het is als het waar is een verlengstuk van je smartphone en het helpt je actief met het verbeteren van je sportprestaties. De uitvoering komt in drie verschillende kleuren, namelijk zwart/gunmetal en zilver/donkergrijs en rosé goud. De breedte is te bestellen in 40 en 45 millimeter. Zo kan je het horloge helemaal bij jouw stijl en postuur aanpassen.

Het horloge heeft enorm veel functies zoals het weergeven van telefoonmeldingen, het geeft je vrienden of familie de mogelijkheid om sportieve activiteiten live te volgen, je kan je sportactiviteiten uploaden naar je Garmin Connect account en het toestel heeft Connect IQ. Het weergeven van meldingen en berichten kon al, maar door het kleuren Lcd-scherm van 1,3 inch zijn deze ook zeer duidelijk te lezen.

Via LiveTrack kan je mensen real-time je laten volgen. En na het meten van een activiteit kan je deze uploaden naar Garmin Connect. Connect IQ laat je je toestelfuncties uitbreiden met nieuwe watch faces, applicaties en widgets. Zo kan jij jouw horloge helemaal personaliseren. Naast deze vier functies kan het horloge ook het weer laten zien, je hartslag meten en je kwijtgeraakte toestel vinden indien dit binnen bereik is. Allemaal erg handige functies die gepaard gaan met dit mooie horloge.

De Connect IQ functie van het horloge bestaat uit meerdere handige functies. Zo kan je de stijl van het uurwerk aanpassen door de afbeelding te veranderen. Maar ook kan je nieuwe gegevensvelden instaleren en hiermee dus sensoren en activiteiten op een nieuwe manier weergeven. Via de te downloaden widgets kan je sneller informatie bekijken van metingen en meldingen. En de applicaties voegen meer fitnessactiviteiten en buitensportactiviteiten toe aan het horloge. Zo kan je het sporten afwisselend houden en blijft het horloge het leuk en divers houden!

Naast de Connect IQ functies bestaan er ook nog de Wi-Fi connected functies. Zo kan je je activiteiten uploaden naar je Garmin Connect account, en kan je de nieuwste software-updates downloaden. Daarnaast is het mogelijk om audiocontent van externe gebruikers hier te downloaden. Denk hierbij aan instructies over hardlopen of wielrennen. Als laatste kan je al je trainingsplannen zoeken en downloaden via de site van Garmin Connect. Daar zijn ze ook simpel op te slaan. Als het horloge daarna in contact komt met Wi-Fi downloadt deze de workouts direct.

De vorm van het horloge is rond met een kast gemaakt van kunststof en wordt door gebruikers als tamelijk groot ervaren. De aanbevolen polsomtrek van de gebruiker is tussen de 17 en 19 centimeter voor de 45 millimeter editie, en tussen de 15 en 17 centimeter voor de editie van 40 millimeter. Het horloge wordt met een gewicht van 50 gram als extreem licht ervaren en ook de diepte van 12 en een halve millimeter is totaal niet storend.

Voor krassen is dit sporthorloge lastig te vatten want het zogeheten Gorilla glass beschermt het erg goed. Met een waterbestendigheid van 5 ATM is dit horloge ook geschikt om mee te nemen onder de douche of zelfs bij het baantjes trekken in het zwembad. Het enige vereiste hier is dat er geen grote temperatuurverschillen mogen zijn.

Het horloge is met de meeste besturingssystemen te gebruiken, dus met Android en iOS heb je zeker geen probleem. De laatste versies die bruikbaar zijn volgens Coolblue zijn Android 10.0 en iOS 14.0.  Iphone-gebruiker, let wel op, met iOS 11 of lager kan je geen berichten ontvangen op dit horloge en ongeacht welke versie kan je er ook geen berichten mee versturen. De lijst met applicaties waarmee dit horloge verbonden kan worden bestaat uit Mail, MyFitnessPal, Runkeeper, Spotify, Amazon Music, Deezer en Strava.

Het horloge ondersteunt een extreme hoeveelheid verschillende sporten, zoals onder andere: roeien, snowboarden, skiën, fitness, zwemmen, fietsen en hardlopen. Binnen de fitness-categorie ondersteunt het horloge nog veel meer oefeningen: yogaen, squatten, spinnen, situps, planken, opdrukken, lopen, jumping jacks, gewichten, deadliften, circuitje, burpees en bankdrukken.

Aan de hand van je sportieve prestaties kan het horloge een berekening uitvoeren. Naast de standaardgegevens doet het horloge een VO2 max meting om je fitnessleeftijd te meten. Deze meting houdt in dat het controleert hoeveel de maximale hoeveelheid zuurstof is die een persoon kan verbruiken tijdens het fitnessen. Het meet dan de hoeveelheid zuurstof in milliliter per kilogram lichaamsgewicht.

Al met al zijn gebruikers enorm positief over dit mooie horloge. Het gemiddelde van meer dan 1200 reviews komt uit op een ruime 8,5. Het gebruiksgemak wordt bepaald op een 8,6, omdat het besturingssysteem erg goed voor zich spreekt. De batterijduur scoort een 8,1, want deze gaat 8 dagen mee in smartwatch-modus. In sportmodus met muziek aan gaat het horloge maar 6 uur mee.

Het draagcomfort krijgt een dikke 9,1 omdat het een licht en soepel ontworpen horloge is. Je merkt nauwelijks dat het om je pols zit, wat perfect is voor tijdens het uitvoeren van zware sportieve activiteiten. Het design scoort het hoogste van allemaal; met een 9,2 verdienen de designers van Garmin een goede salarisverhoging.

Uit een review blijkt dat smartwatch-liefhebbers dit horloge een stuk mooier vinden dan het ontwerp van de concurrent Fitbit. Hierbij wordt specifiek gesproken over de Fitbit Ionic. Als laatste scoren de mogelijkheden van de Vivoactive 4 een 9,1 omdat er natuurlijk extreem veel applicaties en widgets te downloaden zijn om het horloge helemaal naar je eigen wensen in te stellen.

Garmin Vivoactive 4s

De Garmin Vivoactive 4s is een iets goedkopere variant van de Vivoactive 4 versie. Deze is verkrijgbaar 4 kleuren in zilver/poeder grijs, zwart/leisteen, wit/rosé goud en stofroos/licht goud. Ook dit horloge is in twee uitvoeringen te krijgen, en dat zijn dezelfde als bij de andere variant: 40 millimeter en 45 millimeter. Er zitten enorm veel overeenkomsten tussen de twee horloges, maar wat zijn nu de meetbare verschillen?

De Garmin 4s is in een aantal componenten iets beter dan zijn broertje. Het scherm is kleiner en het horloge zelf is net iets dunner en daardoor ook iets lichter. Ook de batterij gaat korter mee, namelijk maar 7 dagen in smartwatch-modus en 5 uur wanneer de GPS gebruikt wordt en er muziek afgespeeld wordt. Bij de release van de horloges was de prijs nagenoeg hetzelfde, namelijk rond de 300 euro. Maar ondertussen is de prijs van de 4s al iets meer gezakt dan die van de 4.

Zo is de 4s nu te verkrijgen voor 265 euro terwijl de 4 nog voor 289 euro aangeboden wordt. Het is een klein verschil, en dat zonder dat er echt een verschil is tussen de horloges. De grootte en dus de accu is het enige voelbare verschil. Daarnaast is de 4s handiger voor kleine polsen omdat de klok dus ook iets kleiner is. Qua techniek aan de binnenzijde en functies verschillen de twee horloges niet. De ene is ontworpen voor de kleinere pols en de andere voor de wat grotere polsomvang.

Beide horloges zijn voorzien van tientallen sensoren en hebben een uitgebreid softwarepakket om alles goed te kunnen vertalen en samen te vatten voor de gebruiker. Stuk voor stuk zijn deze twee horloges weer een zeer high-end technologie en daarom worden ze ook verkocht in een semi-hoge prijsklasse. Voor net geen driehonderd euro kan een van deze populaire horloges van jou zijn.

Plaats een reactie