Segmenten en hardloop routes maken in strava

Als hardloper wil je graag een zo nauwkeurig mogelijke uitleg van de route dat je hebt gelopen, om te werken aan je vorderingen. Segmenten kunnen bij deze voor jou de oplossing zijn en gelukkig werkt de Strava app hiermee. Wij leggen je uit hoe je in een handomdraai de mooie segmenten en routes maken in strava!

Wat is een segment?

Een segment is een gedeelte uit je hardloop route dat een specifiek deel van die route markeert. Ook wordt via Strava bijgehouden hoeveel tijd je nodig had om de route te voltooien.

Je hebt dan via de site ook de mogelijkheid om je huidige run te vergelijken met je voorgaande en ook met dat van andere sporters.

Segmenten worden aangemaakt via de website van Strava, door en voor gebruikers van de app en zorgen ervoor dat je jouw prestaties op dat segment na afloop van je run makkelijk kunt vergelijken met anderen.

Het is prettig en kan ook een motivatie zijn om te zien wat Strava allemaal van je run heeft bijgehouden. Zo kun je bijvoorbeeld zien hoe het bij een langgerekt stukje is gegaan of hoe je bij een steile helling hebt gelopen. Verder wordt ook je naam op een lijst met andere hardlopers bijgehouden die dat segment hebben gelopen.

Opnemen hardloop segment in Strava app

Hoe werkt een Strava-segment?

Hoe maak je een segment?

Wanneer je jouw prestatie bijhoudt in je Strava worden deze geregistreerd in je Strava-feed. Zie privacy instellingen strava account.

Strava gebruikers hebben allemaal homefeed. Hier kunnen ook je volgers en vrienden hun eigen trainingen en races delen. Een aangename optie is dat je ‘kudos’ kunt geven voor bepaalde prestatie of een reactie geven over een specifieke inspanning.

De gebruikers van Strava kunnen segmenten creëren om spannende delen van hun routes aan te geven. Een segment moet wel uit drie items bestaan t.w. een startpunt, een eindpunt een enkele tussenliggende locaties.

De gegevens die je tijdens jouw activiteiten hebt verzameld, worden gebruikt bij het maken van een segment. Iedere segment wordt dus aan de hand van de oorspronkelijke activiteitsgegevens, gemaakt. Het is dus handig om alvorens je een segment maakt eerst je bestaande activiteiten op de website van Strava te bekijken, omdat de keuze die je maakt van invloed kan zijn bij het matchen en de nauwkeurigheid.

Zo maak je een segment in Strava

  1. Als eerst bekijk je je bestaande activiteiten.
  2. Vervolgens klik je op de drie puntjes (…) en daarna op Segment maken.
  3. Je zult hierna de gebruikersinterface zien waarin je een segment kunt maken. Hier kan je het begin- en eindpunt selecteren met de rode en groene schuiven aan de bovenkant van de kaart.
  4. Bij het verplaatsen van de schuiven naar voren en achteren vindt er een update plaats op de kaart van je beginpunt (het groene) en je eindpunt (de rode schuiven).
  5. Voor het maken van korte stapjes gebruik je de knoppen waarop Vooruit en Terug zijn aangeven onder de linker en rechter schuifknoppen.
  6. Als je eens bent met de begin- en eindpunten kun je vervolgens op volgende klikken.

Strava zal dan checken als er al een soortgelijke segmenten bestaan.

  • Als je weer op volgende geklikt hebt, kan je het segment een naam geven.

Houd wel in gedachten je een naam moet kiezen dat voor andere herkenbaar is. Je zou de naam van de herkenningspunten kunnen opnemen die je voor het begin- en eindpunt hebt gebruik of zo niet een bekende plek in de omgeving.

  • Als laatst kan je kiezen om je segment privé te houden zodat je resultaten alleen voor jou zichtbaar zijn of zo niet kan je voor de optie kiezen om het publiekelijk te maken zodat andere ook toegang hebben tot je informatie.

Meer over Strava? Lees onze complete strava voor beginners gids >

Plaats een reactie