Welke fitness trackers zijn de beste op de markt

We kunnen ons nauwelijks meer voorstellen dat we sporten zonder fitness tracker. Of het nu voor het bijhouden van je afstand tijdens een wandeling is, om te zien of je hartslag niet te hoog is tijdens het hardlopen, of om je snelheid te meten tijdens een hardloopwedstrijd. Fitnesstrackers zijn niet meer weg te denken, maar wat kenmerkt een goede fitnesstracker en wat zijn de beste fitness trackers? Lees het hier.

Wat is een fitness tracker eigenlijk

Een fitness tracker is een apparaatje of app die informatie meet. Meestal gaat het om een apparaatje dat om de pols gedragen wordt en met sensoren informatie meet en opslaat. De fitness tracker kan worden gebruikt voor het meten van stappen, de afstand terwijl je hardloopt, je slaapritme of bijvoorbeeld je hartslag tijdens fietsen.

Meestal gaat het om smartwatches die draadloos met een computer of smartphone te koppelen zijn om informatie voor langere periode bij te houden. Vroeger werden die gegevens handmatig opgeschreven, maar tegenwoordig is de techniek zo goed dat we alle gegevens simpelweg met een kleine fitness tracker bij kunnen houden.

Video: Kijk dit voordat je een Fitness Tracker koopt!

Watch Before you Buy a Fitness Tracker!

Waar rekening mee houden bij het kiezen van een fitness tracker

Er zijn tegenwoordig zoveel fitness trackers op de markt dat het lastig is om er een te kiezen. Er zijn tientallen merken, honderden types en ze zijn er in alle prijsklassen.

Wij raden aan om er bij het kiezen van een fitness tracker voornamelijk rekening mee te houden wat jouw doel is om de tracker te gebruiken. Ben je iemand die veel wandelt en routes op wil slaan, ben je momenteel aan he trainen voor een marathon, misschien wil je jezelf focussen op het verliezen van gewicht, of ben je gewoon heel benieuwd hoe je vorderingen zijn. Voor al deze opties en meer kun je kiezen voor verschillende trackers. Het is goed om vooraf voor ogen te hebben waar je de tracker voor gaat gebruiken zodat je opties duidelijker zijn. Dit is waar je op moet letten bij het kiezen van de beste fitness tracker:

Het doel

Er zijn heel veel verschillende sporten die allemaal anders zijn. Dat betekent ook dat je voor elke sport andere dingen wil bijhouden. Als golfer wil je waarschijnlijk graag meten hoe goed je swing is. Gelukkig kan dat tegenwoordig met een aantal trackers. Als je fanatiek hardloper bent kun je overwegen om te kiezen voor een tracker die ook je rencadans bijhoudt en je staplengte. Ben je aan het trainen voor een duurloop dan kun je het beste kiezen voor een tracker die je V02 max bijhoudt.

VO2 max

VO2 max is de maximale hoeveelheid zuurstof die je op kunt nemen. Hoe beter je VO2 max des te beter je conditie en hoe langer je efficiënt kunt sporten. Hoe meer zuurstof je lichaam kan verwerken des te meer energie kun je produceren. Ben je aan het trainen voor een duurloop of andere sport waarbij je voor langere tijd veel fysieke inspanning moet leveren dan is het cruciaal om een goede VO2 max te hebben.

 • Voor golfers is de Garmin Vivoactive 4S een hele goede keuze omdat hij onder andere het swingtempo meet en de baangegevens bijhoudt. Het is bovendien een hele goede optie voor hardlopers en zwemmers. Deze tracker houdt ook je VO2 max bij. Als extra optie kun je de tracker gebruiken om via Garmin Pay te betalen.

Deze fitness tracker is onder andere verkrijgbaar bij Coolblue vanaf €239,-

Eenvoudig of uitgebreid

Koop je voor de eerste keer een fitness tracker of zijn je wensen niet zo uitgebreid dan kun je kiezen uit een groot aantal basismodellen die je al voor enkele tientallen euro´s kunt aanschaffen. Wil je juist voor een bepaalde specifieke sport je activiteiten meten dan kun je ervoor kiezen om een speciale fitness tracker te kopen die hierop is afgestemd. Ga je bijvoorbeeld een triatlon doen dan kun je een speciale tracker aanschaffen die niet alleen je gegevens tijdens het hardlopen en fietsen bijhoud, maar ook tijdens het zwemmen.

 • Kies bijvoorbeeld voor de Huawei Band 4e. Deze fitness tracker is lichtgewicht en milieuvriendelijk omdat hij van gerecycled kunststof uit de oceaan is gemaakt. Het is een mooi apparaat waarmee je je slaapritme kunt meten, stappen kunt tellen en je snelheid kunt zien. De band is ook op je schoen of om je enkel te dragen om te werken.

Onder andere verkrijgbaar bij Bol.com vanaf €24,95

De prijs

Niet iedereen heeft honderden euro´s over om een fitness tracker te kopen. Gelukkig is dat geen probleem meer. Je kunt al een activitytracker kopen vanaf 20 euro. Uiteraard is het wel zo dat goedkopere trackers minder gegevens opslaan, bovendien is het soms lastig om de tracker uit te lezen en ze gaan meestal minder lang mee. Je kunt bijvoorbeeld al vanaf 25 euro een fitness tracker van Xiaomi of Huawei kopen die in de basis al vrij goed zijn. Wil je een wat beter model dan kun je kiezen voor een TomTom Touch van 40 euro of een van de goedkopere Samsung Galaxy Fit trackers die verkrijgbaar zijn vanaf 50 euro.

 • Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een fitness tracker van het merk Denver. De tracker meet je stappen, het aantal calorieën dat je verbrand, de afstand die je aflegt, je slaapritme en je hartslag. Daarnaast kun je er ook SMS-notificaties op ontvangen.

Je kunt de Denver fitness tracker onder andere kopen bij BCC vanaf €19,99

Het design

Het oog wil ook wat en omdat er een enorm aantal verschillende fitness trackers is, is het goed om ook na te denken over het design van de tracker. Je kunt tegenwoordig kiezen uit heel veel kleuren en materialen, of zelfs kiezen voor verwisselbare bandjes.

 • De Fitbit Luxe is bijvoorbeeld een smalle tracker die mooi afgewerkt is en verwisselbare bandjes heeft. Je kunt zelfs kiezen voor een luxe ogende metalen schakelband. Uiteraard is die niet geschikt voor alle sporten, maar voor dagelijks gebruik is het een prima fitness tracker.

Onder andere verkrijgbaar bij Bol.com vanaf €124,-

Wel of geen scherm

Wil je tijdens het sporten niet te veel op je pols kijken en vindt je het belangrijker dat je ongestoord kunt sporten, dan kun je kiezen voor een fitnesstracker zonder beeldscherm. Tijdens het sporten wordt wel alle data opgeslagen, maar die kun je pas achteraf uitlezen via een app of de computer.

 • Kies bijvoorbeeld voor de SONY Smartband 2. Met deze waterdichte band kun je stappen tellen, je snelheid meten, je hartslag monitoren en uitrekenen hoeveel calorieën je verbrand. Je kunt hem met een app koppelen aan je telefoon zodat je jouw gegevens op een groot scherm kunt bekijken.


Onder andere verkrijgbaar op
Amazon.nl vanaf €39,99

De grootte van de tracker

Er zijn allerlei vormen en maten fitness trackers, van smalle bandjes met een klein scherm waar je maar beperkt informatie kunt aflezen tot trackers die een groot scherm hebben waar je informatie heel makkelijk en goed kunt aflezen.

 • De HUAWEI Band 6 is een fitness tracker met een groot scherm waarop je in één oogopslag alle gegevens kunt zien van je workout. De tracker heeftonder andere een hartslagmetere en zuurstofsaturatiemeter.

Onder andere verkrijgbaar bij Mediamarkt vanaf €44,99

Batterijen of opladen

je kunt kiezen uit verschillende manieren waarop je tracker van stroom voorzien wordt. Je kunt kiezen voor een tracker die werkt op batterijen die meestal een paar maanden meegaat. Of je kunt kiezen voor een tracker die met een kabel opgeladen kan worden. Is dat het geval dan moet je de fitness tracker regelmatig opladen.

 • Kies bijvoorbeeld voor de Samsung Galaxy Fit2 die je draadloos kunt opladen en vervolgens 21 dagen mee gaat. De traker kan 6 verschillende sporten automatisch onderscheiden en is bovendien waterdicht.

Onder andere verkrijgbaar bij MediaMarkt vanaf €47,69

Spatwaterdicht of waterproof

De meeste trackers zijn bestand tegen stof en zweet wat voor de meeste sporten absoluut noodzakelijk is. Anderen hebben een tracker nodig die ook tegen regen ka, en voor sommige sporten is het noodzakelijk dat je tracker volledig waterproof is zoals bij zwemmen. Gelukkig zijn hiervoor ook voldoende opties op de markt.

Niet alle zwemmers zijn hetzelfde en dus zijn niet alle fitness trackers voor iedereen geschikt. We maken onderscheid tussen drie soorten zwemmers namelijk:

 • Baanzwemmers – Dit zijn mensen die voornamelijk baantjes zwemmen, je hebt geen ingewikkelde specificaties nodig zoals GPS. Wat je wel wil is dat het horloge waterdicht is en dat het je baantjes meet.
 • Open water zwemmers – Zwem je buiten in open water dan is een GPS absoluut noodzakelijk. Hierdoor kun je ook buiten je afstand en snelheid meten.
 • Prestatie zwemmers – Dit zijn zwemmers die binnen en buiten zwemmen en dus zowel een GPS als een banenmeter nodig hebben. Daarbij wil je waarschijnlijk een hartslagsensor en kunnen meten hoe je conditie is.
 • Een activity tracker die zowel geschikt is voor baanzwemmers als open water zwemmers is de Fitbit Sense. Deze tracker meet ook je fitheid door je hartslag en zuurstofsaturatie te meten tijdens je work-out. Een ideale tracker om gedetailleerd je sportprestaties te meten.


De Fitbit Sense is onder andere verkrijgbaar online via
Fitbit vanaf €299,99

 • Voor prestatie zwemmers raden we de Garmin Fenix 6 Pro aan. Deze tracker houdt een enorme hoeveelheid aan data bij en is uitermate geschikt voor buitensporters doordat ze over de hele wereld routes en kaarten bijhouden. Daarnaast is het een goede tracker als je jouw V02 max wil bijhouden en verbeteren. De batterij kan in gewone modus 14 dagen meegaan. Zet je de GPS aan dan gaat de tracker 36 uur mee.

Deze tracker is onder andere verkrijgbaar bij Coolblue vanaf €688,93

Plaats een reactie