Garmin Instinct review: Extreem robuust hardloop horloge

Bij de reclames over de Garmin Instinct valt het direct op. Het is een enorm robuust horloge waar je bijna van zou denken dat er een tank overheen zou kunnen rijden. Het horloge is volgens de website bestand tegen de elementen en kent stevigheid zoals de normen van het leger.

Video: Garmin Instinct Review: Alles wat je moet weten

Garmin Instinct Review: Everything you need to know

Eerste indruk

Het horloge lijkt dus ook geschikt voor mensen die gaan survivallen in extreme omstandigheden, zoals in de kou of extreme hitte. De militaire norm 810 bevestigd de stevigheid van het horloge, want het is temperatuur-, schok- en waterbestendig tot 100 meter diepte. Door het glasvezel in de versterkte polymeerbehuizing is het een duurzame behuizing. En het scherm kan je altijd lezen omdat er geen krassen op kunnen komen door het chemisch versterkte glas. Tevens heeft het scherm een hoog contrast, dus ook de zon zal geen roet in het eten gooien.

[affiliate_products product_number=”1″ heading_title=”h3″]
Aanbiedingen voor de Garmin Instinct
[/affiliate_products]

De horlogebanden zijn speciaal ontwikkeld van siliconen met twee onafhankelijke lus sluitingen. Zo garandeert Garmin een veilige pasvorm waardoor je nergens aan kan blijven haken met het bandje van het horloge. Wel zo prettig als je bijvoorbeeld aan het bergbeklimmen bent.

De levensduur van de ingebouwde lithium-batterij is 14 dagen wanneer je het horloge gebruikt in smartwatch-modus. Echter gaat het maar 16 uur mee in GPS-modus, al is dit een stuk langer als de Garmin Vivoactive 4s. Deze gaat namelijk maar 5 uur mee in GPS-modus. Mocht je het horloge in de UltraTac batterij-bespaarmodus zetten, dan gaat de batterij 40 uur mee met GPS aan. Hierover later meer.

De ingebouwde navigatie

Garmin staat natuurlijk bekend om het maken van navigatiesystemen, omdat ze dit al veel langer doen dan het maken van sporthorloges. Daarom adverteren ze ook voor de Garmin Instinct dat het navigatie is waarop je kunt vertrouwen. De navigatie van dit horloge wordt namelijk ondersteund door meerdere wereldwijde navigatiesatellietsystemen. Enkele voorbeelden hiervan zijn GPS, GLONASS en Galileo. Zo zorgt Garmin dat jij altijd de juiste weg kan vinden en nooit kan verdwalen.

Verder is het horloge ook uitgerust met zogeheten ABC-sensoren. Deze sensoren bestaan uit een hoogtemeter, barometer en kompas. Via de hoogtemeter kan het horloge nauwkeurig alle hoogtegegevens registreren. Via de barometer kan je vanaf je sporthorloge het weer nauwlettend in de gaten houden. Zo wordt je nooit verrast door een regenbui. Het kompas helpt je natuurlijk navigeren, maar het speciale aan dit kompas is dat het een drie-assig, elektronisch kompas is.

Met deze ABC-sensoren kan je dus ongestoord een trail volgen! Een vaak ontbrekende functie bij gps-trackers die wel handig is bij het lopen van een trail is dat je indien je verkeerd loopt niet makkelijk de route terug kan vinden naar waar je vandaan kwam. Daar heeft Garmin over nagedacht, want met de Trackback routes functie, kan je dezelfde route terug navigeren naar je beginpunt. Zo hoef je nooit meer na te denken bij welke boom je nou ongeveer rechtsaf was geslagen, het horloge onthoudt dit allemaal voor je!

Sportstanden

Naast een perfect horloge voor navigeren, is dit horloge ook erg geschikt voor het bijhouden van je sportieve activiteiten. Met dit horloge hou je je lichaam in de gaten en train je slimmer. Een simpel, maar wel erg bekend voorbeeld hiervan is de hartslagmeter bij de pols. Via deze hartslagmeter meet het horloge de intensiteit van je trainingen. Maar die hartslagmetingen worden ook gebruikt om te meten hoeveel stress jij eigenlijk hebt.

Via de Stresstracking worden hartslagwisselingen gemonitord en kan het horloge aan de hand van deze gegevens berekenen of jij veel stress hebt. Het horloge moet natuurlijk ook kunnen herkennen welke sportieve activiteiten jij allemaal doet. Daarom heeft het horloge een grote hoeveelheid aan ingebouwde sportstanden die jou perfect kunnen monitoren bij jouw favoriete sport. Enkele voorbeelden hiervan zijn hardlopen, mountainbiken, zwemmen, roeien, wielrennen en bergbeklimmen. Over de standaardfuncties van de smartwacht die ook van belang zijn tijdens het sporten komen we straks terug.

Contact

Tegenwoordig is een sporthorloge of smartwatch een verlengstuk van je smartphone. Via het horloge kan je meestal je berichten lezen en ook reageren. Zeker tijdens het sporten kan dit het gebruiksgemak enorm verhogen, omdat je dan niet je telefoon telkens uit je broekzak moet halen om een bericht te lezen. Deze mening delen ze bij Garmin ook, want de Garmin Instinct heeft ook een aantal belangrijke functies waarbij het thema contact centraal staat.

Zo kan je met de Garmin Instict alle meldingen van je telefoon bekijken, mits je telefoon natuurlijk gekoppeld is. Op Android apparaten geeft het horloge de gebruiker zelfs de mogelijkheid om sms-berichten te beantwoorden. Let op, bekijk welke toestellen er compatibel zijn met deze functie op de product pagina van de Garmin Instinct op hun website!

Een tweede communicatiefunctie die bijvoorbeeld erg handig is bij het survivallen is dat het horloge gekoppeld kan worden aan een inReach toestel. Een inReach toestel is een apparaat van Garmin met een satelliet ingebouwd. Ze benoemen echter wel duidelijk dat een abonnement op satelliet vereist is om hier gebruik van te maken en indien dit allemaal kloppend is dan kan je waarschuwingen ontvangen op het horloge. Daarnaast heb je dan de mogelijkheid om in noodgevallen 24/7 een SOS te sturen naar het noodhulpteam van GEOS; Garmin Emergency Response Coordination.

De laatste noemenswaardige functie over contact betreft een functie om je trouwe viervoeter mee te kunnen nemen op je avonturen. Garmin heeft al eerder apparatuur op de markt gebracht om honden via GPS te volgen. Dit hebben ze gedaan via een GPS-halsband. Op je telefoon kon je dan de locatie van je hond bekijken. Echter hebben ze bij de Garmin Instinct de functie geïmplementeerd dat je deze Garmin apparatuur aan elkaar kan koppelen. Zo kan je statusupdates krijgen over je hond en kan je zelfs waarschuwing ontvangen vanuit de GPS-halsband.

Uitstraling

Al met al zijn dit erg innovatieve functies die dit horloge zeker onderscheiden van andere horloges in deze prijsklasse. Echter heeft Garmin ook nagedacht over de stijl van het horloge en de uitstraling ervan. Zo zijn er vijf verschillende edities van het horloge, namelijk de standaard, camo, tactisch, surf en esports edities.

De meeste edities zijn alleen onderscheidend qua uiterlijk, maar de tactische editie is daarnaast ook compatibel met nachtzichtkijkers, heeft een jumpmaster en stealth modus. Allereerst de standaard editie. Deze editie is verkrijgbaar in het grafiet, blauw, lichtblauw (zeeschuim), beige (toendra), donkerblauw, paars, geel en rood. De camo editie is enkel verkrijgbaar in twee kleuren, namelijk de grafiete variant en de originele camo variant: groen. Ook de tactische variant is beschikbaar in twee kleuren.

Zo is deze in het zwart en in de kleur van mos beschikbaar. Handig als je een onopvallend horloge wilt hebben. De surf variant is beschikbaar in de varianten ‘pipeline’ en ‘cloudbreak’. Pipeline is een soort donkergrijs en Cloudbreak is gebroken wit met een blauw accent. Voor de esports editie is er maar 1 variant uitgebracht in de kleuren Black Lava. De kleuren spreken al aardig voor zich, het horloge is grotendeels zwart met rode accenten alsof het nog niet gestold lava betreft.

Bij het Esports horloge hebben ze een heuse esports-modus ingebouwd, waarmee je je hartslag kan streamen naar je PC via STR3AMUP! om zo de kijkers van je livestream een nog beter beeld te geven van waar jij doorheen gaat. In deze esports-modus gaat de batterij tot wel 80 uur mee. Naast deze verschillende edities die voor een totaal andere uitstraling zorgen van je horloge, kan je er ook voor kiezen om gebruik te maken van hernieuwbare energie.

Wat wordt hiermee bedoeld? Je kan er voor kiezen om een zonnecel te laten instaleren op het horloge. Zo kan je via zonne-energie de stralen van de zon omzetten in stroom voor je horloge. Daarmee red je niet alleen het milieu, maar verleng je ook nog eens  de levensduur van de batterij van het horloge zelf!

Specificaties

Het horloge heeft een behuizing van 45 bij 45 bij 15,3 millimeter. De aangeraden polsomtrek betreft 132 tot 224 millimeter. Controleer dit dus van te voren. Het scherm is 23 bij 23 millimeter en dan heb je een scherm van 128 bij 128 pixels. Met een gewicht van 53 gram is het een erg licht horloge wat het dragen ervan totaal niet merkbaar maakt.

De waterbestendigheid heeft een keurmerk van 10 ATM. Dit houdt in dat het horloge tot 10 BAR. Het geheugen is 16 MB. Het horloge is voorzien van een GPS-sensor, een GLONASS-sensor, een Galileo-sensor, een polshartslagmeter, een barometer, een kompas, een versnellingsmeter en een thermometer. Naast al deze sensoren heeft het horloge een boel smart-functies die dagelijks van pas komen, zoals bluetooth, kalender, weer, muziekbediening, een find my phone-functie en een find my watch-functie.

De Activiteitenfuncties bestaan uit een stappenteller, een bewegingsbalk, een automatisch doel, het weergeven van de verbrande calorieën, het aantal verdiepingen omhoog gelopen, de afgelegde afstand en het aantal minuten dat de training intensief was.

Zelfs aan de hardloopfanaten is gedacht met vier verschillende hardloopprofielen. Zo kan je normaal hardlopen, of ervoor kiezen om te gaan hardlopen op een loopband. Daarnaast is er de mogelijkheid om indoortrack te meten en tevens is trail running een optie.

Voor de buitenrecreanten zijn er ook speciale sportprofielen. Zo kan je hiken op een berg of gaan mountainbiken op je favoriete bospaadjes. Het horloge komt ook van pas bij de wintersport, want skien, snowboarden of langlaufen zijn ook geen probleem voor deze sensoren.

Voor de watersportliefhebbers is er peddelsurfen, roeien, kajakken en zwemmen toegevoegd. Zwemmen kan zowel in een zwembad als in open water. Hier maakt het horloge ook onderscheid  tussen! En mocht je niet zo van het sporten zijn, dan kan je altijd nog terugvallen in die oude en vertrouwde bureaustoel met de reeds genoemde esports-modus.

Online ervaringen over de Garmin Instinct

Met de ontelbare hoeveelheid functies is dit ‘onverwoestbare’ horloge wat toch tamelijk modieus is een zekere aanrader. Ook op websites zoals Coolblue en Bol.com scoort het horloge meer dan een 9 op bijna 100 reviews.

[affiliate_products product_number=”1″ heading_title=”h3″]
Aanbiedingen voor de Garmin Instinct
[/affiliate_products]

De retro-look valt in de smaak en zorgt er tevens voor dat alles goed afleesbaar is. Ook draagt het draagbandje bij aan het draagcomfort. De interface is zeer makkelijk in te stellen, ook zonder het gebruik van touchscreen. En de batterijduur is van goede kwaliteit. Voor de actieve sporter die van wat extremere uitdaging houdt en een bijpassend horloge zoekt is dit een zekere aanrader!

Plaats een reactie