Alles wat je wil weten over runkeeper

Sporten en technologie gaan steeds meer hand in hand, bij wedstrijden wordt hoogstaande technologie gebruikt en veel mensen hebben tegenwoordig een Fitbit of Apple watch. Technologie is dan ook niet meer weg te denken uit de sportwereld. Zowel beginnende als gevorderde hardlopers maken gebruik van apps om hun resultaten en voortgang te meten. 

Het gebruik van een hardloop app kan je helpen om jouw doelen te behalen, of dit nu is om fitter te worden, af te vallen, of om je persoonlijk record te verbeteren. Runkeeper is een van de meest populaire hardloop apps die er nu op de markt zijn. Maar waarom is Runkeeper zo populair onder beginners, hoe werkt het en wat heb jij eraan als gebruiker? Lees verder om erachter te komen. 

Wat is runkeeper

hardloop app runkeeper

Runkeeper is een hardloop app die gebruik maakt van GPS om je snelheid en locatie te bepalen. De app is te downloaden via App-Store voor Apple, en Google Play voor Android. Maar ook voor Apple watch, fitbit, Samsung Galaxy watch en andere activity trackers. Runkeeper werd in 2008 op de markt gebracht door het bekende sportmerk Asics. 

Mensen lezen ook: Beste hardloop apps, Strava vs Runkeeper?

Met Runkeeper kun je activiteiten zoals wandelen, rennen en fietsen vastleggen. Tijdens en na je activiteit kun je de data zien die de app verzamelt. Het gaat hierbij om je snelheid, hartslag, afstand, verbranding van calorieen, en locatie. Achteraf kun je die resultaten afzetten tegen eerdere trainingen om zo je vorderingen te bekijken. Je kunt bovendien doelen instellen of meedoen aan challenges die Runkeeper heeft georganiseerd voor zijn leden. 

Instellen van Runkeeper

Om gebruik te maken van Runkeeper moet je eerst de app downloaden in de App store of via Google Play. Als je een Apple Watch hebt kun je de app ook direct hierop downloaden. Goed is om te vermelden dat Runkeeper Nederlandstalig beschikbaar is.

Inloggen runkeeper

Na het downloaden zal de app je vragen om in te loggen. Inloggen in Runkeeper kan met je e-mailadres of via Facebook. Daarna wordt je gevraagd om een OneASICS account aan te maken. Aanmelden voor runkeeper doe je door het invullen van: je jouw e-mailadres, naam, geboortedatum, woonplaats en geslacht. Daarna vraagt de app toestemming om jouw locatie te zien en je trainingen te volgen.

Invoeren gegevens 

Als je bent ingelogd in runkeeper, wil de app meer weten over jou en jouw reden om hard te lopen. Gebruik je de app bijvoorbeeld omdat je af wil vallen, omdat je meer wil bewegen, of omdat je een wedstrijd gaat lopen? Na het bepalen van deze doelen zal de app vragen stellen over je huidige fysieke activiteiten. De app wil bijvoorbeeld weten hoe lang je tijdens je meest recente training hebt gelopen. Het maakt niet uit of dit nul kilometer is of 25, als je maar iets invoert. 

hardloop tracker runkeeper screenshot
Runkeeper houd automatisch tijd, snelheid en de route bij tijdens het hardlopen

Vervolgens zal Runkeeper een doel voor je stellen zoals bijvoorbeeld het halen van 5 kilometer in de komende weken. Het is niet verplicht om gebruik te maken van deze trainingen, je kunt uiteraard ook zelf jouw training bepalen, maar het kan je wel helpen. De trainingen die Runkeeper voor jou ontworpen heeft zijn terug te vinden op het ‘Dashboard’. Onderaan in de app vindt je de Training opties waar je verschillende trainingen kunt kiezen. 

Runkeeper op Apple watch

Runkeeper + Apple watch

Begin met hardlopen

Als je de app wil gebruiken voor het hardlopen druk je op ´Start´ aan de onderkant van je app. Als je een van de voorgestelde hardloopprogramma’s van Runkeeper hebt ingesteld dan raad de app je aan om die training te volgen. Druk op ‘Start run’ om hiermee te beginnen. Mocht je liever zonder trainingsprogramma lopen dan kies je in plaats daarvan bovenaan de pagina voor ‘free run’. In beide gevallen begint je training als je op de gele startknop drukt. Je kunt dan live je training volgen. Je ziet bijvoorbeeld de tijd, het aantal kilometers en gemiddelde snelheid. Daarnaast zie je jouw locatie op de ingebouwde plattegrond. 

Om de training te beëindigen druk je op de gele ‘Pauze’ knop en daarna de rode ‘Stop’ knop. Je kunt daarna rustig je gegevens aflezen. 

Instellingen app

Als je de instellingen van je app wil aanpassen voor tijdens het hardlopen, veeg dan naar links. Je kunt daar aangeven of je regelmatig je statistieken wil horen via audio, maar ook of je het aantal calorieën dat je verband tijdens het hardlopen wil bijhouden. Je kunt de app ook op nachtmodus zetten en een satelliet plattegrond bekijken in plaats van de gewone. Aan te raden is om de audio aan te zetten zodat je niet telkens op je telefoon of smartwatch hoeft te kijken voor je resultaten. 

Extra Feautures

Runkeeper geeft sporters de mogelijkheid om hun trainingen te bekijken en vorderingen in de gaten te houden. Maar, bij Runkeeper begrijpen ze ook dat je soms wat inspiratie, motivatie en aanmoediging kunt gebruiken. Daarom hebben ze een aantal opties bedacht om jou gemotiveerd en actief te houden. Zo helpt runkeeper je met de community en challenges om gemotiveerd te blijven, onder andere door jouw prestaties met anderen te delen. 

Runkeeper community 

Via je Runkeeper app kun je zien wat de prestaties zijn van je hardloopmaatjes. Je kunt ze toevoegen via ´Feed´. Zodra je dat gedaan hebt, kun je zien wat voor trainingen anderen hebben. Dit kan jou de inspiratie geven om ook weer aan de slag te gaan of om samen te trainen.

Challenges

Op de Runkeeper app vindt je de optie ‘Challenges’. Hier kun je lid worden van een groep andere Runkeeper gebruikers die samen uitdagingen aan gaan. Zo kun je als beginner bijvoorbeeld kiezen voor de 5k challenge die jou en je groepsgenoten uitdaagt om elke week 5 kilometer hard te lopen. Deze optie is uitermate geschikt voor mensen die af en toe wat extra motivatie nodig hebben. Jezelf doelen stellen en samen met anderen aan die doelen werken helpt veel hardlopers om op de rit te blijven. 

Abonnement op runkeeper het geld waard?

Een gratis membership geeft je al heel wat mogelijkheden, maar als je een gevorderde hardloper bent of meer wil halen uit je app dan kun je ervoor kiezen om een premium abonnement af te sluiten. Voor rond de 8 euro per maand kun je dan je eigen persoonlijke trainingsplan samenstellen en meer gedetailleerde analyses ontvangen. De extra features voor premium members vindt je bij ‘Runkeeper Go’. Als premium member krijg je:

  • Wekelijkse persoonlijke work-outs
  • Inzicht in je doelen en vooruitgang
  • Vergelijking work-outs
  • Live locatie tracking voor vrienden en familie 

Persoonlijke work-outs

Met wat voor reden je ook gaat hardlopen, de app kan voor jou een trainingsschema samenstellen. Of dat nu is om je eerste 5 kilometer te lopen of om mee te doen aan een marathon. Jij geeft aan waarvoor je wil trainen en hoe lang je erover wil doen, waarna de app automatisch jouw persoonlijke trainingen opstelt. 

Persoonlijk trainingsplan

Runkeeper heeft de optie om een persoonlijk trainingsplan aan te maken. Dit kan nuttig zijn als je een specifiek doel wil behalen. Als je een persoonlijk trainingsplan wil dan kies je voor ´Training´ in Runkeeper Go,  en voer je de afstand en tijd in die je graag wil bereiken. Voer vervolgens nog wat gegevens in over je huidige niveau en hardloopgewoonten zodat Runkeeper een goed beeld heeft van jouw fysieke kunnen op dit moment. De runkeeper app zal vervolgens zorgen voor een persoonlijk trainingsplan. Een mooi voordeel van het premium abonnement is dat de app automatisch je work-out aanpast als je een keer een training mist.

Gedetailleerd inzicht 

Met het premium abonnement krijg je gedetailleerd inzicht in je snelheid en afstand. Door middel van grafieken kun je bovendien precies zien waar je langzamer en sneller bent gaan lopen. Het geeft je inzicht in de redenen waarom je harder of sneller liep. Op een dijk met tegenwind en losse steentjes loop je uiteraard langzamer, dan op een fijn asfaltpad midden in het bos. Bovendien kun je meerdere trainingen naast elkaar leggen zodat je kunt zien wat je vorderingen zijn.

Live tracking

Elke hardloper heeft zo zijn eigen voorkeur, zo zijn er mensen die graag in groepen lopen, en mensen die liever alleen op pad gaan. Zeker voor mensen die alleen lopen is het verstandig om aan anderen door te geven wanneer je gaat hardlopen en waar je dat doet.

De runkeeper app helpt je hier een handje bij door live jouw locatie te delen met mensen die jij daar toestemming voor hebt gegeven. Door live tracking ontvang je bovendien updates over het weer waardoor je weet welke kleding je aan moet trekken om goed voorbereid te zijn. Of misschien om toch maar een keertje een training uit te stellen. 

Runkeeper.com website

Als je op zoek bent naar meer informatie over hardlopen, wat inspiratie nodig hebt of zoek bent naar nieuwe routes, neem dan ook een kijkje op de website van Runkeeper. Hier vindt je meer nuttige informatie voor zowel beginnende als gevorderde hardlopers. 

Hardloop routes

Mocht je jouw huidige rondje hardlopen saai vinden en op zoek zijn naar nieuwe routes dan kun je op de website van Runkeeper mooie nieuwe routes vinden. Runkeeper heeft schema’s en routes van: 5km, 10km en nog veel meer. Deze feauture is ook handig als je op vakantie bent of in een andere stad of streek wil hardlopen.

Blogs 

Ben je even minder gemotiveerd om hard te lopen, of heb je vragen over hardlopen, kijk dan eens op de blog pagina van de Runkeeper website. Hier vindt je bijvoorbeeld tips om hardlopen in te plannen in jouw drukke schema, maar ook hoe je jezelf weer aan het trainen krijgt als je een tijdje gestopt bent. Daarnaast vindt je hier advies met betrekking tot voeding en verschillende trainingssoorten. 

Voordelen Runkeeper 

Runkeeper is een van de meest bekende hardloop apps op de markt. Nadat je de app eenmaal hebt ingesteld is hij namelijk redelijk eenvoudig in gebruik. De app is eenvoudig af te lezen en ziet er georganiseerd uit. Een voordeel ten opzichte van andere trackers is dat Runkeeper niet alleen geschikt is voor hardlopen. Je kunt er vele andere activiteiten mee meten zoals fietsen, skieen, kajakken en zelfs zwemmen. Een ander groot voordeel is het gemak waarmee je jouw sport en gezondheidsdoelen in kunt stellen. Andere apps zijn vrij basic op dit gebied. 

Runkeeper: De nr1. hardloop app voor beginners

Hoewel runkeeper voor zowel beginners als gevorderden een hele goede keus is. Raden wij Runkeeper van Asics extra aan voor beginnende hardlopers opzoek naar een goede hardloop app. Runkeep heeft namelijk veel beginnersvriendelijke features als een uitgebreide gratis versie.

Ook geeft runkeep beginnende hardlopers toegang tot tienduizenden hardloop schema’s en routes. Dit maakt beginnen met hardlopen een makkie. Je kunt door het diverse aanbod namelijk langzaam het hardlopen opbouwen van 5km naar 10km, naar 15km en verder!

Daarnaast is de hardloop app is eenvoudig in gebruik en biedt veel opties voor zowel betalende als niet betalende leden. Runkeeper wordt zonder twijfel een trouwe metgezel tijdens al jouw trainingen en sportprestaties. Keep on going!

Plaats een reactie